Požar se širi nacionalnim parkom Yosemite

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Požar koji deset dana bjesni istočnom Kalifornijom danas će vjerojatno dodatno prodrijeti u nacionalni park Yosemite i nastaviti prijetiti crpilištu iz kojeg se San Francisco opskrbljuje većinom potrebne pitke vode.

Požar je dosad opustošio 160 tisuća hektara zemljišta, što je područje veće od Chicaga, i trinaesti je najveći u povijesti Kalifornije, javlja CNN. Dosad je stradalo 12 tisuća hektara nacionalnog parka na njegovu sjeverozapadnom dijelu. Protiv vatrene stihije bori se 3.600 vatrogasaca i dosad su uspjeli obuzdati samo 20 posto požara. Gašenje otežava vrućina, temperature su preko 30 stupnjeva, i vjetar koji puše brzinom od 16 do 24 kilometra na sat.

Po najavama gasitelja, požar bi tijekom današnjeg dana mogao dodatno prodrijeti u jedan od najpoznatijih nacionalnih parkova u svijetu. "Park je nacionalno blago. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da ga zaštitimo", kazala je glasnogovornica američke šumarske službe Vickie Wright.

Požar je još uvijek daleko od najpoznatijeg dijela parka Yosemite Valleyja i on je i dalje otvoren za turiste. NP Yosemite, ukupne površine 3.000 četvornih kilometara, lani je posjetilo oko četiri milijuna ljudi. U ponedjeljak navečer rub požara bio je na 800 metara od crpilišta Hetch Hetchy na rijeci Tuolomne iz kojeg 300 kilometara udaljeni San Francisco dobiva 85 posto svoje pitke vode. Iako pepeo pada po crpilištu, voda je još uvijek dobre kvalitete, kazali su iz gradske uprave San Francisca. Uzrok požara još nije poznat. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter