Požar lokaliziran, otvorena cesta Plovanija-Savudrija

Požar na cesti Plovanija - Savudrija
Požar na cesti Plovanija - Savudrija

Veliki požar, kako izvještava policija, izbio je na području Kolombanije kod Plovanije oko 13.45 sati. Prema izjavi Dina Kozlevca, županijskog vatrogasnog zapovjednika, požar je lokaliziran u 16.45 sati.

U požaru je izgorjelo oko šest hektara guste šume i raslinja. Vatrena stihija je nošena vjetrom stigla do ceste Plovanija - Savudrija i s druge strane u smjeru Marije na Krasu. Umaški vatrogasci su svim snagama gasili na dvije fronte, a oko 15.30 sati u pomoć su im iz Divulja stigla dva kanadera.

Policija je za sav promet zatvorila cestu te je vozila usmjeravala obilazno preko Marije na Krasu i Umaga. Na teren je izašlo oko 25 gasitelja s devet vozila iz umaškog JVP-a i dobrovoljnog društva te dva kanadera.

Djelatnici Crvenog križa izašli su na teren kao osiguranje vatrogascima. Kanaderi su u nekoliko preleta obuzdali vatrenu stihiju na području gdje je vatrogascima bilo onemogućeno gašenje radi nepristupačnosti terena. Kozlevac i zamjenik umaškog JVP-a Boris Milić nadgledali su i koordinirali gašenje kod streljačkog poligona u Mariji na Krasu. Uzrok požara nije poznat, a prema svemu sudeći nema veće materijalne štete.

- Požar smo lokalizirali, a oko 17 sati je otvorena cesta za sav promet. Srećom s južne strane nije bilo opasnosti za kuće i ljude, a s druge strane vatrena stihija je došla do prometnice gdje su je vatrogasci odmah zastavili. Cijela je operacija izvedena brzo, a valja spomenuti da je vjetar uvelike otežavao gašenje. Oko 16 sati nam je jedan pilot kanadera dojavio da je na području Pazina izbio još jedan požar no i to je brzo lokalizirano, a radilo se o manjem požaru, kaže Kozlevac.

Zamjenik Milić je raspoređivao umaške gasitelje na dvije fronte, a po potrebi ih je dopunjavao. Vatrena stihija se širila do prometnice u dužini od stotinjak metara, a na momente je vjetar koji se pojačavao rasplamsavao vatrenu buktinju, što su vatrogasci koordiniranom akcijom ubrzo ugasili.

Iako je policija u početku puštala promet jednom prometnom trakom naizmjenice, zbog gustog dima koji je dolazio iz šume te vatre koja je povremeno sukljala na prometnice, prometnica je neko vrijeme bila zatvorena.

Kozlevac nam je kazao da je požar kod Pazina, za koji je dojavu dobio od pilota kanadera, izbio kod mjesta Pifari nedaleko Kanfanara, odnosno na rovinjskom području, a radilo se o nekoliko stotina četvornih metara u plamenu. Požar su vrlo brzo ugasili rovinjski vatrogasci. (Napisao i snimio M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter