Požar kod Skradina pod kontrolom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon cjelonoćne borbe s vatrenom stihijom od jutros je pod nadzorom veliki požar na području Sonkovića, pored Skradina, doznaje se od Nediljka Dujića, skradinskog gradonačelnika i čelnika Stožera za zaštitu i spašavanje toga grada.

Još uvijek ima džepova iz kojih dimi, no ta mjesta polijevaju kanaderi jer im ljudstvo i tehnika ne mogu pristupiti. Otvorenog plamena na požarištu više nema, kazao je Dujić.

Na terenu su dežurne ekipe koje će požarište nadzirati tijekom cijelog dana, a uskoro će biti raspušteni vatrogasci koji su u pomoć Skradinjanima došli iz Zagreba i Karlovca.

Iako je jutros Hrvatska vojska trebala poslati svojih 50 vojnika u pomoć gasiteljima, za to na kraju nije bilo potrebe jer je požar ranije bio stavljen pod nadzor, izvijestio je.

Zasad se zna da je stradalo mnogo nasada maslina i vinove loze od Skradina prema Gračacu, no na sreću nitko nije ozlijeđen, a spašeni su i svi objekti kojima je vatra sinoć ozbiljno zaprijetila, kazao je  skradinski gradonačelnik Dujić. Podsjetio je da su zbog požara sinoć bili evakuirani stanovnici naselja Todorovići, Čulini i Bratići.

Napomenuo je kako je ovo bio jedan od najtežih požara ove godine, a vatra je u jednom trenutku imala frontu dugu čak četiri kilometra. Zbog toga se mogu očekivati velike štete na poljoprivrednim kulturama, ističe gradonačelnik Skradina.

Druga požarišta     

Na požarište na području Komina-Kule Norinske, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, noćas je stigla izvanredna dislokacija iz kontinentalnog dijela Hrvatske (Varaždinska županija, Međimurska županija i Krapinsko-zagorska županija) s ukupno 39 vatrogasaca i 7 vatrogasnih vozila.

Jutros je još gorjelo na području Mokošice. U gašenju su sudjelovali dva protupožarna zrakoplova Canadair, DIP Dubrovnik, JVP Dubrovački vatrogasci i DVD Čilipi.

Gorjelo je i kod mjesta Vukšić - Pristeg, u Zadarskoj županiji, u minski sumnjivom području. Požar je dojavljen u četvrtak, 9. kolovoza u 20,40 sati. Jučer su u gašenju sudjelovali tri protupožarna zrakoplova Air Tractor, JVP Benkovac, Zadar, DIP Zadar i DVD Stankovci. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i bjelogorična šuma. 

Jutros je aktivan bio i požar kod mjesta Kožlovac kraj Benkovca. Požar je dojavljen u  VOC Zadar sinoć u 18,20 sati a dori trava i nisko raslinje.  U gašenju su sudjelovali dva protupožarna zrakoplova Air Tractor i JVP Zadar i Benkovac, te DVD-i Škabrnja i Polača.

U tijeku je gašenje požara na otoku Sestrunju kod Ugljana, gdje gori gusta visoka makija, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Požar gase pripadnici javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zadar i državne intervencijske postrojbe (DIP) Zadar, s ukupno 22 vatrogasca. Na požarište su upućene i zračne snage.    

(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter