Povučene dječje pahuljice s tri vrste žitarica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uvoznik Biovega s tržišta povlači pahuljice od tri vrste žitarica proizvođača dječje hrane Holle baby zbog osnovane sumnje u njihovu zdravstvenu ispravnost. Naime, u jednom uzorku pronađen je mikotoksin (Okratoksin A). Rezultati su pokazali 1,1 µg/kg, a maksimalna dozvoljena koncentracija je 0,5 µg/kg. "Mole se kupci da navedeni proizvod vrate na prodajno mjesto kupnje te za isti mogu dobiti povrat novaca ili zamjenski proizvod", piše u priopćenju.

"Ministarstvo poljoprivrede kao nacionalna kontakt točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF) obavještava potrošače o povlačenju i opozivu proizvoda: Bio dječja kašica/pahuljice od tri vrste žitarica (Bio-Babybrei 3-Korn), oznake lota: R11171, roka trajanja: 25. travnja 2013., proizvođača Holle baby food GmbH.

Iz EU RASFF zaprimljena je hitna obavijest o povlačenju i opozivu proizvoda s tržišta EU-a zbog osnovane sumnje u zdravstvenu ispravnost s obzirom da je analizom u državnom laboratoriju za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane u Luksemburgu, Laboratorie National de Sante Controle des denrees alimentaires, ustanovljena količina okratoksina A (OTA) u iznosu od 1,1 µg/kg. Pravilnikom o najvećim dopuštenim količinama određenih kontaminanata u hrani (Narodne novine broj 154/08, 78/11), najveća dopuštena količina okratoksina A za prerađenu hranu na bazi žitarica i dječju hranu za dojenčad i malu djecu iznosi 0,5 µg/kg.

Uzimajući u obzir navedene rezultate istraživanja te rezultate laboratorijskog ispitivanja predmetnog proizvoda, utvrđena količina okratoksina A (OTA) može imati negativan utjecaj na zdravlje ciljane potrošačke populacije - djece, zbog njihove male tjelesne mase.

Uvoznik u Republiku Hrvatsku, tvrtka Biovega d.o.o. je po zaprimljenoj obavijesti od dobavljača Holle baby food GmbH poduzeo dobrovoljne mjere povlačenja proizvoda s tržišta. Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja je dana 24. rujna 2012. godine utvrdila da je tvrtka Biovega d.o.o. temeljem zaprimljene obavijesti od svog dobavljača povukla predmetnu hranu s tržišta u svoje skladište", piše u priopćenju Ministarstva poljoprivrede. (I. M./Index.hr)


Podijeli: Facebook Twiter