Povucena opasna tuna iz Konzuma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog utvrdenih nedopuštenih, odnosno povišenih koncentracija histamina, s tržišta je povucena K plus tunjevina u ulju, "Tunj komadi u ulju - K plus" od 95 grama, serija s rokom trajanja do svibnja 2015. godine - priopceno je iz Ministarstva poljoprivrede.

"Redovitim nadzorom sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva utvrdeno je da proizvod predstavlja rizik za zdravlje potrošaca, posebice za osobe intolerantne na histamin, djecu i trudnice te kao takav nije pogodan za konzumaciju. Naredeno je povlacenje i opoziv proizvoda, proizvodaca Thai Union Manufacturing Co. Ltd, Tajland, ciji je uvoznik Konzum d.d.", stoji u obavijesti Ministarstva poljoprivrede.

Histamin je tvar koju sadrži svaki organizam, no konzumiranje u vecim kolicinama može izazvati simptome trovanja. Oni se javljaju nakon konzumacije u intervalu od deset minuta do tri sata. Dolazi do utrnuca usta i jezika, pecenja i suhoce u ustima, vrtoglavice, mucnine te ostalih smetnji. Do povecanja razine histamina dolazi ako ribe nakon ulova nisu primjereno ohladene.


Podijeli: Facebook Twiter