Povremena osvježenja cine život ljepšim

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U dnevnom boravku se najduže zadržavamo. Ondje se družimo s ukucanima i prijateljima, primamo goste i obavljamo cijeli niz aktivnosti. Stoga, ne cudi što upravo ovoj prostoriji posvecujemo najviše pažnje prilikom uredenja kuce ili stana. Kao srce našeg doma, dnevna je soba, takoder, najpodložnija promjenama. Povremena osvježenja i manje preinake izviru iz potrebe za novim impulsima i prate naše osobne oscilacije raspoloženja i ukusa. Jednom kad smo dnevni boravak opremili osnovnim, vecim komadima namještaja poput kauca, ormara odnosno polica te stolica, postaje lako, a i zabavno, periodicno mijenjati detalje, pojedini kutak ili, pak, cijeli ugodaj interijera. Zidovi nam pritom pružaju mnogo prostora za igru, uz minimalni utrošak vremena i novca.

Kako bismo obnovili izgled dnevne sobe, možemo zidove obojiti, što je jedan od najjednostavnijih, a ujedno i najsnažnijih nacina promjene atmosfere. To može biti samo nova nijansa, no odemo li malo dalje, zid može postati ploha na kojoj cemo razviti i ponoviti odredene uzorke u jednoj ili više boja, ton na ton s pozadinom ili pak u nešto jacem kontrastu za moderniji, više mladenacki izgled. Tu ce nam pomoci stensili, kupljeni ili oni koje smo sami izradili, maskirne trake, a i stickeri, odnosno samoljepljivi dekorativni crteži i figure.



Tapete su još jedna mogucnost preobrazbe s prakticki neogranicenom ponudom boja i dezena, vrsta materijala i obrade. Bit ce dovoljno tapetama prekriti samo jedan zid, cak i samo dio zida, izvlaceci dekorativnu horizontalu, vertikalu ili, zašto ne, dijagonalu na inace plošnoj boji zida.
Ogledalo, pak, oblikuje prostor na svoj jedinstven nacin. Ako je vece, ono postaje dodatni virtualni prozor, narocito kad je lišeno masivnih ukrasnih okvira. Osim što cemo na taj nacin uvelike povecati kolicinu svjetlosti u prostoriji, ogledalo ce sasvim promijeniti percepciju arhitekture same prostorije.

Od kvadrata - krug
U prostorima u kojima prevladavaju ravne linije i pravokutni oblici, kakve su naše arhitekture i interijeri, krug predstavlja odlucan odmak i samim time snažno vizualno prisustvo. Njime se možemo poigrati pri osmišljavanju zidne dekoracije koja ce cijelom dnevnom boravku podariti novi izgled. Tako cemo inace dosadni bijeli zid uciniti zanimljivijim, a dio prostorije koji je bio neprimijecen izici ce u prvi plan. Za efikasan rezultat krugovima u boji pokrivamo samo jedan zid, a kružnice neka budu velikog promjera. Dodatnu zanimljivost postici cemo ako kružnice na mjestima dodira malo preklopimo jednu preko druge i ta mjesta preklapanja ostavimo neobojanima odnosno u boji pozadine. Krugovi se mogu nastaviti i na vrata, ako se ona nalaze na zidu koji smo odabrali za dekoraciju. Krugovi vrlo velikog promjera neutraliziraju pravokutne plohe i donekle dematerijaliziraju volumen prostorije. Za sofisticirani izgled biramo svijetle nijanse neutralnih tonova uskladenih s bojama opreme.



Crno-bijeli grafizmi

Strogi minimalisticki izgled dnevne sobe istovremeno cemo zadržati i ublažiti crno-bijelim grafizmima zaobljenih cvjetnih motiva. Odabrane biljne oblike koji cine polazište naše dekoracije valja maksimalno pojednostaviti tako da oni djeluju vrlo apstraktno. Time izostavljamo pregršt vizualnih informacija koje nam prirodni oblici nude. Ono što preostaje sadrži u sebi krajnju jednostavnost, prikladnu minimalistickom poimanju uredenja.
Crni crtež na bijelom zidu može se savršeno nadovezati na opremu bilo koje boje i teksture. Pritom je važnije znati dobro odabrati oblik/e same dekoracije te modalitet njenog artikuliranja i prekrivanja zidne plohe.

Svestrane tapete
Tapete su veoma zahvalan dekorativni element. Dovoljno je i minimalan dio zida oblijepiti tapetom odgovarajuceg dezena pa da interijer zatreperi novom toplinom i šarmom. Tapetama, odnosno njihovim bojama i motivima, možemo ugrijati interijer, upotpuniti ga, naglasiti pojedine elemente ili odredeno kretanje u prostoru. Nadalje, možemo mu podariti živost i svjetlo odabirom tapeta s metaliziranim, reflektirajucim uzorkom. Možemo ga uciniti intimnijim, sofisticiranijim, elegantnijim i razigranijim. Sve to s nekoliko traka pomno odabrane i strucno zalijepljene tapete.

Preslikana dekoracija
Ponekad je dovoljno zaista malo pa da hladan i prazan zid pruži intrigantnu pricu. Uvecana i na zid ponovljena dekoracija izradenog okvira ogledala jedan je takav primjer. Boje pritom mogu ostati sasvim neutralne, s tek neznatnim odmakom u tonu.

Još jedan prozor

Umjesto boja i crteža, zid možemo ispuniti i - ogledalom. Veliko ogledalo iznad kauca tako ce, primjerice, "otvoriti" još jedan prozor u dnevni boravak, a dijelovi interijera koji ce se u njemu preslikavati dok se krecemo prostorijom, podarit ce nam sasvim novi doživljaj prostora.

www.stellalevak.com


Podijeli: Facebook Twiter