Povrce koje ima najmanje kalorija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povrce je izvrstan saveznik u borbi protiv viška kilograma, ali i u nastojanjima za ocuvanje dobrog zdravlja. No nije sve povrce isto. Napravili smo popis zdravog povrca koje broji najmanje kalorija, što znaci da ga možete jesti kad god želite i u kolicinama koje želite.

Ne samo da cete biti vitki, nego cete biti i zdravi, jer svaka od ovih namirnica sadrži važna nutritivna svojstva koja pridonose ocuvanju i poboljšanju zdravlja. Dobra je vijest i to što je priprema tih namirnica brza i jednostavna.



Cvjetaca
Ako želite biti vitki i zdravi, cvjetaca je namirnica koja se što cešce treba naci na vašem meniju. Gotovo da ne sadrži mast, ima malo ugljikohidrata, a samim time i vrlo malo kalorija. Tocnije, 100 grama svježe cvjetace ima svega 25 kalorija.

Buduci da sadrži fitonutrijente, idealna je za prevenciju razlicitih vrsta raka. Preporucena doza cvjetace za zdravlje i vitkost je tri puta tjedno. Ovo ukusno povrce može se pripremiti na razlicite nacine, a najdjelotvorniji je kuhanje na pari, cime zadržava sva važna nutritivna svojstva.



Brokula

Uvjerljivi broj jedan na ljestvici povrca koje može sprijeciti razvoj ozbiljnih bolesti poput srcanih i nekih vrsta karcinoma je brokula. Upravo zato znanstvenici je vrlo cesto proucavaju i gotovo svakodnevno otkrivaju nove zapanjujuce cinjenice o njoj.

Brokula ima snažna antioksidativna svojstva koja jacaju imunitet i poboljšavaju zdravlje. Uz to, sadrži vrlo malo kalorija - svega 34 na 100 grama. Od njenih vrijednih nutritivnih svojstava, valja izdvojiti vodu, bjelancevine i dijetalna vlakna, a mast i ugljikohidrati zastupljeni su u vrlo malim kolicinama. Može se pripremati na mnoge nacine, a najzdravija je kada se kuha na pari.

Šparoge
Iako ima malu energetsku vrijednost, šparoga se može pohvaliti velikom nutritivnom vrijednosti - 100 grama ima svega 20 kalorija, što nije cudno jer najveci dio njezina sastava cini voda. Bogata je mineralima i vitaminima, a ima vrlo malo masti i ugljikohidrata.

Šparoga ima magicna svojstva kod problema s probavom, odnosno opstipacije, pomaže kod slabokrvnosti, a preporucuje se i kao zdrava namirnica za dijabeticare. Šparoge sadrže i flavonoid koji smanjuje kolesterol, jaca oslabljene kapilare i snižava krvni tlak. Baš kao i svako drugo povrce, i šparoge se mogu pripremati na razlicite nacine, a najzdravije je da ih skuhate u kipucoj vodi te potom minimalno zacinite.



Kelj

Ovo zeleno povrce idealno je za mršavljenje jer 100 grama kelja sadrži svega 50 kalorija. Kelj je bogat mineralima i vitaminima, a izvrstan je izvor kalcija, željeza i magnezija. Posebno ga se hvali zbog vitamina C koji sadrži u velikim kolicinama.

U samo jednoj glavici sirovog kelja nalazi se 120 miligrama vitamina C, što cini 200 posto od preporucenog dnevnog unosa! Kelj ima mnoga blagotvorna svojstva, a ponajviše se izdvaja kao namirnica koja može preventivno djelovati protiv raka, i to posebno raka dojke i jajnika. Osim toga, kelj je na glasu i kao povrce koje jaca imunitet. Nacini na koje se kelj može pripremiti zaista su brojni, ali ako želite zadržati njegova vrijedna nutritivna svojstva, kuhajte ga na pari.



Blitva

Ovo lisnato povrce jedno je od najsiromašnijih kalorijama. Naime, 100 grama blitve sadrži svega 20 kalorija, što znaci da je idealna namirnica za sve one koji žele smršavjeti. Iako je lagana, blitva je zasitna i dugo ostaje u probavnom traktu pa necete brzo ostati gladni.

Bogata je magnezijem, željezom, vitaminima B i C te ima tzv. balastne tvari koje blagotvorno djeluju na crijeva i na taj nacin poboljšavaju rad probave. Prilikom pripreme blitve pripazite da je ne kuhate predugo, dovoljno je svega pet do sedam minuta. Ako je kuhate dulje, izgubit ce svoja vrijedna nutritivna svojstva. Najzdravija je blitva na lešo, kao izvrstan prilog ribi.


Podijeli: Facebook Twiter