Povratničku sezonu otvaraju 2Cellos

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Stiže ljeto, a s njim i vrijeme kada mnogi planiraju godišnje odmore. Mnogi će svoje ljetne destinacije odabrati upravo s obzirom na koncert njima omiljenog pjevača. Pulska Arena u tom smislu može biti pravi mamac. Naime, iako koncertni program za pulski amfiteatar još nije zaključen, već sada mnogi ovu koncertnu sezonu u Areni nazivaju - povratničkom. A razlog leži u činjenici što se većina izvođača koja će nastupiti ovoga ljeta u Puli već predstavila pod svjetlima ove pozornice. Ili joj barem bila jako blizu. No, idemo redom.

Povratnici Sting i Merlin

Nakon što 8. lipnja Dani antike označe početak aktivnosti u drevnoj pulskoj areni, a nastave se potom redovnim održavanjem gladijatorskih igara, ove će zidine tijekom tri ljetna mjeseca ugostiti i brojne renomirane glazbenike svjetskoga glasa, i druge, manje pozna te, ali zato ništa manje atraktivne.

Koncertnu sezonu otvorit će dva svjetski najpopularnija hrvatska glazbenika, a to su Puljanin Stjepan Hauser i Dubrovčanin Luka Šulić koji su pulsku Arenu već osvojili prije četiri godine. U te četiri godine Hauser i Šulić iznjedrili su još dva albuma, a zadnji "Score" sastavljen od obrada filmskih tema predstavit će u Puli pojačani simfonijskim orkestrom pa će zasigurno na svoje doći svi oni koji vole nešto emotivnije melodije s kojima su se ova dvojica violončelista više okrenula klasici.

U Pulu se vraća i Sting, čovjek koji je već dva puta i to više nego uspješno nastupio u amfiteatru, a od njegovog zadnjeg ovdašnjeg koncerta prošlo je već 17 godina. Bivši vođa grupe The Police vraća se 26. srpnja kako bi promovirao album "57th & 9th", no na repertoaru će se naći i njegovi stari hitovi iz solo karijere, a neće ignorirati niti klasike iz vremena The Police. Bit će to jedini koncert 65-godišnje slavne engleske zvijezde u regiji, a budući da mu je turneja rasprodana diljem svijeta, za očekivati je kako će i za hrvatski koncert vladati veliki interes.

Kao predgrupe najavljeni su njegov sin Joe Sumner i grupa Buđenje. Joe Sumner će se hrvatskoj publici predstaviti prvi put, a ovog mladog izvođača, kako navode organizatori u najavi, krase virtuozne improvizacije. Ulaznice se mogu kupiti u sustavu Eventima, a cijene u redovnoj prodaji iznose 390 kuna za balkon (travnati dio), 590 kuna za tribinu, 690 kuna za parter, 790 kuna za parter naprijed te 890 kuna za VIP mjesta.

Već dva dana nakon Stinga u Arenu se vraća Dino Merlin i to 28. srpnja. Ovo je drugi put da Dino Merlin nastupa u pulskoj Areni, u kojoj je nastupio prije osam godina, tijekom ljeta 2009. godine u sklopu turneje "Ispočetka".

Štinjanski festivali za kraj

Kome nije dosta starih majstora uživat će na koncertu Toma Jonesa već 2. kolovoza. Da, i Jones je već pohodio Arenu i uspješno se predstavio publici. Ne znamo je li u međuvremenu naučio kako se kaže "hvala" na hrvatskom, ali predmnijevamo da će publika opet uživati dok ovaj glazbenik svojim moćnim glasom izvodi "Green green grass of home", "Delilah" ili "Sex bomb". Tom Jones je uistinu živuća legenda, jedan od rijetkih glazbenika koji se počeo baviti glazbom u samim začecima moderne popularne glazbe te koji nastavlja živopisnu studijsku i koncertnu karijeru i dan danas. Zanimljivo je napomenuti da je zbog svog doprinosa britanskoj pop glazbi, nositelj kraljičine titule Sir.

Konačno, 4. kolovoza u Arenu stižu Tomislav Bratulić i klapa Intrade kojima će ovo biti prvi nastup u ovom prostoru, ali ima li zbilja još ikojeg ljubitelja ili ljubiteljice klapske pisme da nije bio na nekom od njihovih mnogobrojnih koncerata u Istri?! Ako ima, svi oni, kao i oni koji žele ponovo proživjeti emocije koje Bralić i Intrade odašilju u svojim pjesmama, moći će to učiniti 4. kolovoza na velikoj pozornici u pulskom koloseumu.

Neće sve biti u znaku popa i rocka i domaće tradicije jer 11. kolovoza u Arenu stižu glazbenici čak iz Kine kada će na svoje doći ljubitelji klasike. Bit će tu jedan od najpoznatijih kineskih pijanista Wu Muye, new age glazbenik iz Pekinga Li Zhihui te nagrađivani kineski bend Haya, koji koristi tradicionalne mongolske instrumente. Oni dolaze u povodu obilježavanja 25 godina uspostave prijateljskih odnosa između Hrvatske i Kine, a u suradnji s Habei provincijom iz Kine te hrvatsko-kineskim kulturnim centrom.

Iz Italije se vraća stari znanac Adelmo Fornaciari, poznatiji jednostavno kao Zucchero koji će nastup održati 13. kolovoza. Zucchero na svom repertoaru ima svega, od romantičnih balada do plesnih treskavaca pa smo sigurni da će i ovaj put napraviti odličnu atmosferu, tim više jer ovaj put dolazi u vrijeme Ferragosta kada ima najviše talijanskih turista.

Kraj kolovoza i početak rujna u Areni znače vrijeme kada se svečano otvaraju prvo Dimensions festival 30. kolovoza i onda Outlook festival 6. rujna. Šesti Dimensions festival otvorit će svjetska diva Grace Jones kojoj će ovo biti prvi dolazak u Hrvatsku, a te večeri nastupit će i berlinski elektronski trojac Moderat, jazz trio Yussef Kammaal te bubnjar i skladatelj Moses Boyd. Deseti Outlook će pak otvoriti Dizzee Rascal, DJ Shadow i The Outlook Orchestra. (Mladen RADIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter