Povratak VIP-ovaca na Sanremo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šezdeset i prvo izdanje festivala talijanske kancone, popularni Sanremo, održat ce se od 15. do 19. veljace. Voditelji su, kao što je vec najavljeno, popularni pjevac Gianni Morandi te ljepotice Belen Rodriguez (koja cesto puni naslovnice novina) i Elisabetta Canalis, zarucnica Georgea Clooneya.

Medu poznatima koji ce nastupiti na festivalu koji ponovno, nakon nekoliko osrednjih godina i izmjena svake vrste, dobiva prestiž su Luca Madonia zajedno s Francom Battiatom (L'Alieno'),



Anna Oxa (La mia anima d'uomo), Max Pezzali (Il mio secondo tempo), Roberto Vecchioni (Chiamami ancora amore), Tricarico (3 colori), Al Bano Carrisi (Amanda c libera), Nathalie (Vivo sospesa).

Emma i Modr (Arriverr), Davide Van De Sfroos (Yanez), Patty Pravo (Il vento e le rose), Giusy Ferreri (Il mare immenso), Anna Tatangelo (Bastardo), La Crus (Io confesso) te Luca Barbarossa i Raquel Del Rosario (Fino in fondo).

Naravno, uvelike se spekulira oko gostiju, tko ce sve nastupiti i koliki ce biti njihovi honorari…



Prvi festival talijanske kancone u San Remu održan je daleke 1951. godine, a do danas je pozornicom teatra Ariston prodefiliralo tisuce pjevaca, gostiju i voditelja. Festival koji se sredinom ili krajem veljace održava u gradu cvijeca od malo poznatog gradica postao je mjesto susreta mondene Italije i svijeta.

Na prvom Sanremu pobijedila je Nilla Pizzi s pjesmom "Grazie dei fiori", a vec godinu dana kasnije ista je pjevacica osvojila sva tri prva mjesta pjesmama "Vola colomba", "Papaveri e papere" i "Una donna prega". Laureatkinje treceg izdanja festivala bile su sada vec pomalo zaboravljene pjevacice Carla Boni i Flo's Sandon's, a pjesma se zvala "Viale dell'autunno".

"Buongiorno tristezza", Claudija Ville i Tullija Pane, trijumfirala je 1955. godine i oznacila je pocetak ere legendarnog Claudija Ville. Dvije godine kasnije ponovno je trijumfirao Villa, ovoga puta u duetu s Nunziom Gallom, s romanticnom pjesmom "Corde della mia chitarra". Godine 1958. naslovom pobjednika okitili su se Domenico Modugno i Johnny Dorelli s "Nel blu dipinto di blu", evergreenom koji je ušao u povijest kao "Volare". Isti je duet ponovno pobijedio godinu dana kasnije s pjesmom "Piove".



Sanremo šezdesetih znacio je drugu prekretnicu te su pjesme iz tih godina i danas vrlo poznate i izvodene, posebice u raznim televizijskim emisijama. To su godine Tonyja Dallare i Renata Ruscella i pjesme "Romantica". Godinu iza pamtimo prije svega po drugoplasiranoj "24.000 baci" "vjecnog djecaka" Adriana Celentana.

Stižemo i do najpopularnije "djevojcice Sanrema": tada šesnaestogodišnja Gigliola Cinquetti pobijedila je 1964. s "Non ho l'eta'"!, Bobby Solo 1965. godine proslavio se sa "Se piangi se ridi", a 1966. Modugno i Gigliola Cinquetti bili su najbolji s "Dio come ti amo".

Iva Zanicchi, danas poznata kao voditeljica TV kvizova i emisija tri puta je bila pobjednica Sanrema - 1967. s "Non pensare a me" u duetu s Claudijem Villom, a 1969. u duetu s Bobbijem Solom pobijedila je sa skladbom "Zingara". Do trece pobjede morala je pricekati pet godina - tek 1974. bila je najbolja s "Ciao cara, come stai?"

Vrlo je zanimljiva bila i 1970. godina. Supružnici Claudia Mori i Adriano Celentano trijumfirali su s "Chi non lavora, non fa l'amore", a Ricchi e Poveri, tada na pocetku kasnije sjajne karijere, s poznatim pjevacem Nicolom di Barijem bili su viceprvaci s pjesmom "La prima cosa bella". Di Bari je, medutim, pobijedio 1971. i 1972. godine s "Il tuo cuore e' uno zingaro" te "I giorni dell'arcobaleno" .

Sredina sedamdesetih bila je u znaku manje poznatih pjevaca, jedino je Peppino di Capri 1976. godine pobijedio s "Non ce la faccio piu'", a 1978. do tada nepoznati Mattia Bazar vrlo zabavnom melodijom "E dirsi ciao".



"Solo noi" Tota Cutugna trijumfirala je 1980. godine, a danas je još uvijek na radiopostajama cesto emitirana pjesma Riccarda Foglija "Storie di tutti i giorni", pobjednicka pjesma iz 1982. godine. Posebno se pamti 1984. godina i nastup tada najuspješnijeg para talijanske estrade Ala Bana i Romine Power s pjesmom "Ci sara'". Te se godine uvodi i kategorija za mlade, neafirmirane pjevace, pod nazivom "Sanremo mladi".

Iduce godine pobjeduju Ricchi e Poveri, a 1986. danas planetarno poznat Eros Ramazzotti s pjesmom "Adesso tu". Massimo Ranieri pobjeduje 1988. s "Perdere l'amore", duo Anna Oxa-Fausto Leali 1989. s "Ti lascero'", a 1990. "Pooh" i pjesma "Uomini soli".

Ostalo je sada vec recentna povijest, od pobjeda Luce Barbarosse, Riccarda Cocciantea, Rona, Jalissea, Annalise Minetti, Piccola orchestra Avion Travel i drugih.


Podijeli: Facebook Twiter