Povratak u Obrenovac tek nakon dezinfekcije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Srbiji se iz dana u dan normalizira stanje poslije katastrofalnih poplava u kojima je stradalo najmanje 35 osoba, a potopljeno ili uništeno više od 3.500 kuća i stambenih objekata, ali povratak u najteže stradali Obrenovac i druga mjesta još uvijek nije moguć iako se voda povukla jer je neophodna dezinfekcija.

Istodobno, nakon višednevnog pritiska javnosti i pitanja o tome jesu li neki životi i imovina mogli biti spašeni, najavljena je i istraga o eventualnoj odgovornosti lokalnih vlasti zbog šteta prouzročenih poplavama.

- Tužiteljstvo prikuplja informacije o eventualnoj odgovornosti za poplave u Srbiji i sve će biti ispitano, potvrdio je u utorak premijer Aleksandar Vučić tijekom posjeta teško stradalom Krupnju, naglasivši da se poglavito misli na lokalne vlasti.

Vučić je obećao da će država izgraditi i popraviti sve srušene kuće u Krupnju do kraja rujna te obnoviti kompletnu cestovnu i drugu infrastrukturu. Bez domova je u Krupnju ostalo više od 200 obitelji, 38 kuća je potpuno srušeno, a 168 je oštećeno.

U Obrenovcu je u tijeku čišćenje dijelova grada iz kojih se voda povukla, a na terenu su, osim ekipa specijaliziranih za dezinfekciju, i povjerenstava koja obilaze poplavljene objekte, popisuju i procjenjuju štetu.

Povratak u grad još nije dopušten, a unatoč optimističkim najavama vlasti u Beogradu, čiji je Obrenovac prigradska općina, da će se "situacija normalizirati do kraja tjedna", to je malo vjerojatno, barem što se tiče stvaranja svih uvjeta za povratak i normalan život. Osigurana je tehnička voda, u većem dijelu grada i struja, a trebao bi biti osposobljen i kanalizacijski sustav.

Većina Obrenovčana kojima su stradale kuće i stanovi tvrde da "normalnog života neće biti još bar dva-tri mjeseca" jer je nemoguće potpuno isušiti poplavljene kuće i stanove.

Pod inspekcijskim nadzorom iz poplavljenih trgovina se uništava sva roba, a i dalje je na ulicama žandarmerija, policija, hitna pomoć, službe za dezinficiranje i sanaciju terena, volonteri.

U pojedinim dijelovima grad još nema ni tehničke vode niti struje pa je uređivanje i dezinficiranje terena veoma otežano.

U prihvatnim centrima u Beogradu i dalje je oko 4.000 raseljenih stanovnika Obrenovca, a u međuvremenu su se neki iz kolektivnog smještaja u sportskim dvoranama preselili kod rodbine i prijatelja.

Dok u poplavljenim područjima traje otklanjanje štete, u ponedjeljak navečer i noću na utorak sručilo se više od 50 litara kiše po četvornom metru na području Kragujevca pa je pedesetak osoba moralo prinudno biti evakuirano, a voda je ušla u mnoge objekte. Posljednja izvješća iz Kragujevca su da je situacija u poplavljenim naseljima normalizirana, a iz poplavljenih objekata se izbacuje voda.

Iz Srbije su u međuvremenu otputovale uglavnom sve spasilačke ekipe koje su sudjelovale u evakuiranju stanovnika s poplavljenih područja, a na terenu su pripadnici vojske, policije, žandarmerije i specijaliziranih postrojbi sektora za izvanredne situacije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter