Povratak u Meduzemlje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Cujete li tu buku? To je zvuk radosnog placa ljubitelja Tolkiena i Jacksona", piše The Washington Post u povodu objave prvog foršpana za film "Hobbit: Neocekivano putovanje". Peter Jackson se vraca u Tolkienovo Meduzemlje i nakon nekoliko godina natezanja izmedu redatelja Guillerma del Tora i Metro-Goldwyn-Mayera odlucuje preuzeti režiju prvog od dva filma o hobitu Bilbu Bagginsu i njegovim avanturama. Marketinška kampanja za film pocela je gotovo godinu dana prije njegovog prikazivanja u kinima (14. prosinca 2012.), a horde Jacksonovih fanova trenutno se mogu zadovoljiti s dvije i pol minute hobita, vilenjaka, patuljaka i sijede Gandalfove brade.

Jackson se tako ponovno došao okrijepiti na izvor koji mu je donio planetarnu slavu (koju nije uspio ponoviti ni adaptacijom "King Konga" niti dramom "Ljupke kosti"), a sudeci po foršpanu ljubitelji trilogije "Gospodara prstenova" dobit ce tocno ono što su htjeli - uvodnu pricu o miroljubivom narodu niskog rasta koji je hrabriji i odvažniji no što se to na prvi pogled cini. U Jacksonovoj viziji Tolkiena ništa se nije promijenilo, a prvi snimci "Hobbita" vracaju nas cak i na iste setove na kojima je sniman "Gospodar prstenova".

Da dojam povratka kuci bude još veci, u foršpanu se pojavljuju i stari znanci iz trilogije, koje Tolkien cak i ne spominje u ovoj svojoj knjizi, a medu onima kojima u filmu jest mjesto neizbježni su Gandalf (Ian McKellen) i Golum (Andy Serkis - koji je preuzeo i radno mjesto redatelja druge ekipe snimatelja). Glavnu je ulogu dobio manje poznati Martin Freeman (publici znan po ulozi u TV-seriji "Sherlock" BBC-a), a Thorina Oakenshielda igrat ce Richard Armitage.

Prica filma prati Bilba u društvu patuljaka, pod vodstvom Thorina, koji odlaze na putovanje s ciljem da vrate izgubljeno kraljevstvo patuljaka Erebor od izdajnickog zmaja Smauga (za kojeg se još ne zna kako ce izgledati u filmskoj verziji). Kao što to ljubitelji Tolkiena vec znaju, na tom ce putu Bilbo upoznati Goluma i oteti mu carobni prsten. Odgovor na pitanje zašto se "Hobbit" snima u dva dijela cisto je ekonomske prirode, jer sama radnja knjige mogla je komotno biti smještena u jedan cjelovecernji film.

Roman "Hobbit" nema snagu "Gospodara prstenova", nema epskih prikaza bitki, nema gospodara zla Saurona kao glavnog negativca (iako se i on pojavljuje u sporednoj ulozi) i više je namijenjen djeci - što ne znaci da ce u kina privuci samo njih. Zahvaljujuci velikoj bazi fanova koje je stvorio s "Gospodarom", Jackson može ocekivati da ce publika gladna Meduzemlja i serijskih filmskih franšiza (ne smijemo zaboraviti da "Hobbit" stiže ne bi li popunio i prazninu koju je ostavio "Harry Potter") naprosto pohrliti u kina.

Jackson je film odlucio snimiti u 3D tehnici (i tako privuci u kina i one koje vilenjaci i patuljci ne zanimaju, ali koji vole gledati kako predmeti i likovi "izlaze" iz platna). Ne bi li snimke izgledale prirodnije, snima se tehnikom 48 slicica u sekundi, što poskupljuje film, ali ga automatski cini i zanimljivijim medijima, koji su odmah poceli hvaliti Jacksona zbog odvažnosti. Buduci da su filmske franšize poput "Hobbita" skupa igra, na njih se nadovezuje cijeli niz proizvoda, a iako to može zvucati apsurdno, i proizvodac kockica Lego najavio je svoju verziju "Hobbita".

Na tržištu ce se prije filma naci i videoigrica pa je i taj segment vec pokriven. Tolkienomanima ne preostaje drugo doli cekati, a ako im prosinac izgleda daleko, pitanje je kako ce im daleko izgledati prosinac 2013., kada bi u kina trebao stici nastavak "Hobbita". (Priredio Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter