Povratak u I. stup zatražio 671 umirovljenik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vec je 671 umirovljenik zatražio povrat u I. mirovinski stup od kad je 15. listopada stupio na snagu Zakon o dopuni zakona o mirovinskim osiguravajucim društvima i isplati mirovina na temelju individualne kapitalizirane štednje. Izvijestili su to iz Raiffeisen mirovinskog osiguravajuceg društva (RMOD), gdje su prve zahtjeve za išclanjenjem iz ovog jedinog mirovinskog osiguravajuceg društva u Hrvatskoj poceli primati 17. listopada.

Zakon omogucuje vracanje u stup medugeneracijske solidarnosti onim umirovljenicima koji su 2002. godine imali izmedu 40 i 50 godina života te su dobrovoljno izabrali uclaniti se u drugi stup. Mirovinu iz drugog stupa trenutno primaju gotovo iskljucivo žene jer su ostvarili uvjete za prijevremenu mirovinu te samo jedan muškarac, korisnik invalidske mirovine, koja ne ovisi o životnoj dobi.

Po dvostupnom modelu mirovina je za ove umirovljenike niža od 300 do 1.500 kuna, unatoc što su izdvajali jednak doprinos iz placa kao i ostali radnici, s jedinom razlikom da nisu svih 20 posto uplacivali u državni proracun, vec 15 posto, a preostalih pet za drugi stup. Razlog drasticno nižih mirovina je u tome što se u drugom stupu gubi pravo na dodatak koje pak dobivaju svi ostali umirovljenici nakon 1999. godine.

Takoder, vecina je umirovljenika iz drugog stupa otišlo u prijevremenu mirovinu te su kratko vrijeme uplacivali doprinose u osiguravateljsko društvo. Povratom u prvi stup, njihova ce se štednja iz mirovinskih društava prebaciti u Državnu riznicu a penziju ce ostvariti po starom modelu.

Prema podacima RMOD-a u listopadu je isplaceno 1.075 mirovina korisnicima iz II. stupa, a prosjecna mirovina iznosila je 126,35 kuna. U isplati za studeni koja je bila upravo jucer isplaceno je 470 mirovina iz drugog stupa, od cega 404 mirovina od ranije i 66 novih mirovina. Prosjecna mirovina za studeni je 136,31 kuna.

- Sigurno ce vecina ovih korisnica mirovina podnijeti zahtjev za povratak u I. stup vec u ovom mjesecu, tako da ocekujemo da ce u isplati ostati samo nekoliko mirovina za korisnice kojima je to povoljnije. Mirovina iz II. stupa se trenutno isplati samo korisnicama koje imaju mirovinu iz I. stupa odredenu kao najvišu mirovinu ili nešto manje od tog iznosa, objasnila je Biserka Žalac, predsjednica Uprave RMOD-a.

RMOD poziva korisnike mirovina koji do sada nisu poslali ispunjeni zahtjev za povratak u I. stup da to ucine cim prije, a zakonski rok je tri mjeseca od datuma kada je Zakon stupio na snagu. Zakonska obaveza RMOD je bila da u roku od 15 dana pošalje obavijest svim korisnicima mirovina kako bi im što prije omogucio podnošenje zahtjeva za povratak u I. stup. Taj je zahtjev u potpunosti personaliziran, tako da osobe trebaju samo napisati datum i potpisati se.

Iako je ovim zakonom popravljena nepravda prema umirovljenicima iz drugog stupa, razlika do punog iznosa mirovine za minulo razdoblje im nece biti vracena. (M. JERIN)

Prvo po potvrdu u HZMO, a zatim u REGOS

Ukoliko prilikom odlaska u mirovinu procijene da im je to povoljnije i ostalih oko 93.000 osoba koje su se dobrovoljno upisale u drugi stup moci ce se vrati u prvi stup. Osobe koje ce mirovinu ostvariti nakon 15. listopada potrebno je da prvo dobiju potvrdu u HZMO-u o ostvarivanju prava na mirovinu te da se zatim upute na šalter REGOS-a u bilo kojoj poslovnici FINA-e. Nakon provedenog postupka istupa iz II. stupa, HZMO donosi rješenje o priznavanju prava na mirovinu samo iz sustava mirovinskog osiguranja na temelju generacijske solidarnosti.


Podijeli: Facebook Twiter