Povratak u doba inkvizicije, u šareni, mračni srednji vijek

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Svečanim mimohodom kroz Svetvinčenat i prijemom kod gospode Grimani u Kaštelu, u petak je uz prisustvo mnoštva ljubitelja prave viteške borbe i tradicije započeo 7. srednjovjekovni festival koji je ovoga puta okupio najveći broj sudionika. Na ovogodišnjem se festivalu okupilo više od 250 kostimiranih vitezova, princeza, streličara, plemića i konjanika iz nekoliko udruga iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Slovačke.

Dvorske dame i lude

Ovogodišnja srednjovjekovna bajka započela je otvaranjem viteškog tabora gdje su se na jednom mjestu okupili kostimirani vitezovi i dvorske dame, ali i šarolike dvorske lude, a svi su oni svojim originalnim i autentičnim kostimima i frizurama mamili poglede posjetitelja, pogotovo onih najmlađih. Oni nešto iskusniji mogli su birati između vrlo dobre ponude na štandovima Srednjovjekovnog sajma, na kojima nije manjkalo zanimljivih rukotvorina majstora svog zanata, dobrih domaćih sireva, meda, ali ni ukusnih fritula, palačinki i neizbježnih ćevapčića. Nakon što su otvoreni viteški tabori u kojima se iz prve ruke mogla upoznati standardna oprema i oružje vitezova, održana je borba sabljama slovačke udruge Ursus, a potom su nastupili Vitezovi Zelingradski.

Satirični lov na vepra, jednog poprilično smotanog viteza, njegovog još smotanijeg štitonoše, a pomagao im je isto tako smotani puškar, nije završio ukusnom pečenkom od divljeg prasca. No, to uopće nije smetalo mališanima koji su ionako od prvog trena svoje simpatije poklonili - vepru.

Program je nastavljen igrokazom kojim je prikazana legenda o Savičentskoj vještici kad su nemilosrdni inkvizitori iz družbe Vitezova Zlatnog Kaleža mučili jednu građanku čiji su moral doveli pod veliki znak pitanja, a iz nje su pomoću srednjovjekovnih sprava za mučenje pokušali izvući istinu. S obzirom da je prvi dan festivala bio obiteljski dan, u bitki za obranu Kaštela sudjelovala su djeca dobro naoružana, uglavnom "opasnim" drvenim mačevima.

Renesansna večer

Svi oni koji su propustili otvaranje, odnosno Obiteljski dan u petak, jučerašnji Dan viteštva ili jednostavno rečeno zgodnu priliku za kratak bijeg u doba renesanse, imaju priliku to danas nadoknaditi. Na programu zadnjeg dana 7. izdanja Srednjovjekovnog festivala priča započinje već u 17 sati otvaranjem viteških tabora. Slijedi nastup kumpanije Corpo di Guardia, izuzetno zanimljivih gostiju iz talijanske Gradare, a nakon njih će u 18 sati na placi nastupiti članovi udruge Gruppo Musici & Sbandieratorie Figuranti di Saletto. Uobičajeni svečani mimohod na rasporedu je u 18.45 sati, a posebno će biti zanimljiv viteški konjički turnir na Žlinji. U 20 sati nastupa ekipa iz udruge Red srebrnog zmaja, a slijedi nastup i borba sabljama družine iz skupine Ursus. U Kaštelu će u 20.30 sati biti održan viteški turnir, a odmah nakon njega je na rasporedu "Bijes bogova", vrlo bučna demonstracija rada vatrenog oružja, kao što je bombarda, kubura, puška ili top. U 21 sat nastupaju domaćini iz Povijesne udruge kaštel, a vitezovi Zlatnog kaleža nakon njih će prirediti noćni vatreni program. Posljednja od 50 točaka ovogodišnjeg festivala, "Vatrena bajka", odnosno uprizorenje legende o savičentskoj vještici, počinje u 22 sata. (Leonid SLIJEPČEVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter