Povratak u djetinjstvo

S otvaranja izložbe - Sanja Simeunović Bajec , Igor Brešan i Alma Dujmović
S otvaranja izložbe - Sanja Simeunović Bajec , Igor Brešan i Alma Dujmović

"Svatko na svojoj strani" naziv je izložbe kojom Sanja Simeunović Bajec, pulska slikarica i profesorica pri Školi primijenjenih umjetnosti, zajedno sa slikaricom Almom Dujmović iz Punta na Krku, gostuje u splitskoj Sveučilišnoj galeriji. Pulska autorica izlaže radove iz novijeg opusa te radove iz ciklusa "Stvarnost opsjena i sjene" koju je publika u Puli imala prilike vidjeti u Galeriji Milotić.

Splitska je publika mogla uvidjeti kako je Sanja Simeunović Bajec vrlo vješta i uspješna ne samo u apstrakciji već i u prijelazu boja i njihovu slaganju. Slike iz tog ciklusa odišu sjetom i originalnim apstraktnim intimizmom koji zaokružuje jedan istinski umjetnički likovni svjetonazor.

Upravo je Dalmacija i otok ono što povezuje dvije autorice. Punat kao habitat Alme Dujmović i Lastovo kao Sanjina inspiracija.

"Djetinjstvo nam obilježi život i uvijek se vraćamo onome što nam je bilo lijepo" ističe autorica koja se ovim radovima vraća u djetinjstvo, odnosno na Lastovo tu ljetnu oazu njezina djetinjstva.

Organizator i kustos izložbe splitski kulturnjak Igor Brešan istaknuo je da se autorica slikama Lastova vraća u dane djetinjstva na tom otoku, no povratak je to u nekoj novoj ulozi, onoj turista. "Slikarica se nastoji svega prisjetiti, zabilježiti, rekonstruirati pa i revalorizirati, želi ovjekovječiti veličanstveni dojam. U toj potrazi za smislom i bijegom od organičke apstrakcije ne oslanja se naročito na vanjski svijet koliko na supremaciju osjećaja. Boja je posrednik stanja duha, a neprecizan i skicozni crtež tek je tu zbog razgraničenja prostora, svojevrstan kompozicijski separator.".

"Uvijek je inspirativno malo izlagati izvan svoje sredine i doživjeti neke druge emocije. I baka i nono su mi Dalmatinci. Blisko mi je to podneblje. Bio je to kao povratak u djetinjstvo", istaknula je pulska autorica napomenuvši kako je splitski likovni krug izrazio želju za suradnjom i daljnjim kulturnom razmjenom s istarskim umjetnicima. (L. BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter