Povratak u budućnost s očevima žanra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U četvrtak se u slovenskom KC-u Mostovna u Novoj Gorici održao odličan koncert bendova Paradise Lost i Lucifer.

U sklopu europske turneje, ova dva benda su posjetili i Sloveniju, učinivši taj četvrtak svojevrsnim putovanjem kroz opus britanskih očeva death/doom metala Paradise Lost, te upoznavanje s bendom Lucifer, koji s njima odrađuje cijelu turneju.

Prvi je nastupio Lucifer, bend nastao nakon raspada The Oath, koji je objavio samo jedan, ali hvaljen, album, koji su u četvrtak i predstavili. S karizmatičnom pjevačicom Johannom Sedonis i stoner rock stilom, Lucifer su čista suprotnost glavnom bendu, ali su uspjeli sakupiti poveći broj ljudi koji su s oduševljenjem pratili njihov nastup. Zvuk koji neodoljivo podsjeća na rani Black Sabbath upotpunjuje netipično pjevanje vokalistice, koja upravlja binom kao nekakva paganska svećenica, gibajući se u ritmu i svojim vokalom oduševljava publiku. Predstavljanje prvog, i za sada jedinog albuma, prošlo je u uz odličnu atmosferu i rasvjetu prilagođenu ovakvoj glazbi, a svaku pjesmu je publika nagradila pljeskom i ovacijama.

Sve je bilo spremno za Paradise Lost, očeve žanra. Nakon što je koncert počeo s "No hope in sight", sa zadnjeg studijskog albuma, u kojoj je pjevač Nick Holmes pokazao da njegov vokal zvuči moćnije nego ikad, bilo je jasno tko su majstori žanra. Pjesmu po pjesmu, Paradise Lost su dovodili publiku do usijanja, izvodeći stare i nove hitove. Našlo se tu pjesama s većine od njihovih14 albuma, mada su zamjerke posjetitelja bile što se još pokoja legendarna nije našla na set listi, ali ipak - ovo je bila promocija novog albuma. Čuli smo tu i "Widow", "Say Just Words", "As I Die", ali i "Erased", "Faith Divides Us Death United Us", i još podosta dobro poznatih pjesama. Bend je bio raspoložen, uigran, moćan, a mladi bubnjar Waltteri Väyrynen, koji ima samo 21 godinu, fantastično se uklopio nakon odlaska bivšeg bubnjara.

Uz sarkastične šale i simpatične dosjetke, vokal Nick je odlično komunicirao s punom dvoranom posjetitelja, te je pokazao da se s godinama nije promijenio prema fanovima. Ostatak benda je također pokazao da s godinama nisu izgubili strast u nastupanju, što je publika pozdravljala aplauzima, urlanjem, dobrim emocijama. Uz veliku zahvalu i "Say Just Words", koncert je nakon sat i nešto završio u fantastičnoj atmosferi i pozdravom do sljedećeg puta, za koji se, sudeći po posjećenosti, neće trebati previše čekati.

Za najvjernije fanove tu su bili i štandovi sa raznim odjevnim i inim artiklima, pa se doživljaj mogao zaokružiti.

Velika pohvala organizatorima na profesionalnosti i odličnom koncertu, koji će se, po riječima većine, pamtiti još dugo. (Darko RAJIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter