Povratak u anticko doba grada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska Turisticka zajednica predstavila je program jubilarnih, desetih Dana antike - Pula Superiorvm, koji ce se od 9. do 11. lipnja održati na Forumu, Portarati i u Areni. Cilj vec tradicionalne manifestacije je oživjeti grad te prisjetiti Puljane i turiste na anticka vremena grada kroz zabavno-kulturno-turisticki program.

- Buduci da ocekujemo brojne turiste u našem gradu, priredili smo još bogatiji program za ovogodišnje Dane antike. Cilj je manifestacije oživjeti grad te prisjetiti i educirati Puljane i turiste na anticka vremena grada kroz zabavno-kulturno-turisticki program, rekla je Sanja Cinkopan-Korotaj, direktorica pulskog TZ-a.

Kako su prezentirali Ozren Grbavcic i Kristina Nefat iz Pula Superiorum Teama, organizatora manifestacije, posjetitelji ce moci uživati u antickoj glazbi, plesovima, recitacijama, izvedbama ulicnih zabavljaca i gladijatora te antickim sportovima, ali i antickoj vrsti nogometa.

Uživanje ce dodatno upotpuniti razne izložbe i multimedijalni sadržaji u Arheološkom muzeju Istre, taverni u Areni, Gradskoj knjižnici i citaonici te Bistrou Qpola, a sve ce biti nadopunjeno impresivnom scenografijom i kostimografijom, prikazom antickih zanata i kuhinje te sajmom i modnom revijom, dok ce Frizerski salon Goga prezentirati pricu o ženskoj antickoj frizuri ornatrix, za koju je friziranje trajalo satima.

Za najmlade ce biti rezerviran Forum gdje ce djecu obradovati ulicni zabavljaci i lutkarske predstave, a poseban naglasak stavljen je na anticki djecji kutak, gdje ce radove prezentirati mališani iz šest pulskih vrtica, koji ce se zabavljati i u sklopu radionica stvarati tijekom tri dana prirodnim bojama iz bobica i voca, a za najuspješnije medalje izraduju korisnici Doma za djecu s cerebralnom paralizom.

Ovogodišnja manifestacija pocinje u cetvrtak 9. lipnja na Forumu od 18 sati, a svecano otvaranje je u 20.30 sati kada ce biti predstavljena službena himna manifestacije iz stihova Seikilove pjesme, najstarije sacuvane skladbe iz razdoblja drevne grcke kulture. Prije toga u Arheološkom muzeju bit ce postavljena izložba "Ugledne Rimljanke i Rimljani". Za sve dogadaje i izložbe tijekom manifestacije ulaz je slobodan. Naplacivat ce se iskljucivo ulazak u Arenu u subotu od 19 do 21 sat kada su u amfiteatru na programu gladijatorske borbe te anticki nogomet i sportovi.


Podijeli: Facebook Twiter