Povratak tradiciji i zajedništvu

S lanjskog polaganja vijenca na Portarati (N. L.)
S lanjskog polaganja vijenca na Portarati (N. L.)

Međunarodni praznik rada ove godine na Portarati zajednički će obilježiti Grad Pula, Zajednica Talijana i sindikati. Nakon nekoliko godina tenzija sindikati su inicirali suradnju koju je Grad spremno prihvatio pa će zajedno poslati poruku da Pula zajedno želi biti grad u kojem će se moći živjeti od svog rada i gdje će se rad poštovati.

- Posebno mi je drago da ćemo zajedno sa sindikatima obilježiti Praznik rada i 95. obljetnicu velikih demonstracija radničke Pule na Portarati i tadašnjih krvavih okršaja. Šaljemo zajedničku poruku da razumijemo povijest i poznajemo je, a to je uvjet da se takve stvari ne ponove. U posljednje vrijeme prava onih koji rade su sve više zapostavljena i zajedničkom organizacijom šaljemo poruku da gradska vlast stoji na strani radnika, rekao je dogradonačelnik Fabrizio Radin.

Program će se tradicionalno, od 10 sati, odvijati na Trgu Portarata u spomen na stradale radnike 1920. godine, a od 8 sati Puhački orkestar Pule izvodit će budnice po pulskim kvartovima, odakle će pristići na Portaratu gdje će nastupiti i zbor Lino Mariani, te će se položiti vijenac palim radnicima.

Slobodan Kapor iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske te Denis Buršić iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, također su naglasili da nakon nekoliko godina sukoba zajednička organizacija Grada i sindikata ukazuje na dostojno obilježavanje i zajednički rad prema vrijednostima.

- Ove se godine poklapa 95. obljetnica krvavih događaja na Portarati i 70. obljetnica oslobođenja Pule. Stoga i za građane i za sindikaliste ovaj 1. maj ima posebnu vrijednost, poručio je Kapov., dok je Buršić, govoreći o suradnji Grada i sindikata, pojasnio da nije dovoljno samo izaći na ulice i prosvjedovati već je potrebno i pregovorima izboriti prava radnika. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter