Povratak špalete kao jednog od simbola Vazma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Darinka i Milan Buršić na svojoj su stanciji u Vodnjanu i ovog Uskrsnog ponedjeljka ugostili mnoštvo koje je dan odlučilo proslaviti uz dobro jelo i u dragom društvu. Na 5. manifestaciji Vodnjanska špaleta chefovi Feručo Smoković i Željan Peloza spravljali su jela od donedavno zaboravljene špalete, a u redu su se čekala špaleta điravolta u maslinovom ulju i bijelom vinu, špaleta s crnim vinom, palenta, domaći fuži s rebrima i kobasicama, fritaja sa šparugama, maneštra s kobasicom…

Manifestaciju su pratile brojne igre i ples uz živu glazbu, pa je mnogima bila prilika i da dan provedu na otvorenom s obiteljima.

- Veliki trud ulažemo da se ne zabi špaleta, da ne zabe mlade generacije ča su im delali stari. Već imam unuka ki to dela, tako da tu nema straha da se zatre užanca, rekao nam je pršutar i domaćin Milan Buršić. Koliko je jučer ljudi prošlo Stancijom Buršić, teško je bilo odrediti. Buršić je naveo da je glavno da posluži vrijeme pa da će ih biti i više nego lani, kada je bilo "dva miljara" posjetitelja, a iskusno mu je oko sugeriralo da će biti i bolje ode toga. I dok je nagađao o broju gostiju, pristizalo je sve više i više gostiju, a stancijom su se mogli čuti razgovori na slovenskom, talijanskom i njemačkom jeziku. Ni povremeni oblaci nisu mogli omesti dobru zabavu, zahvaljujući velikom zatvorenom prostoru stancije, ali i šatoru koji je osiguravao zaklon.

Uz dobre okuse, sa špaletom, iliti plećkom u glavnoj ulozi, mnogi su zaplesali, zaigrali društvene igre ili se družili sa znancima i uglednicima. Među njima se našao i ministar turizma i Vodnjanac Anton Kliman.

- I inače dolazim na ovu manifestaciju. Lijepo je, puno je ljudi i atmosfera je dobra. Možda nije dobro za liniju, s obzirom na bogatu uskršnju trpezu, ali tu sam. Svakako se mora dati podrška ideji da se iz zaborava izvuče naša tradicionalna gastronomija, a to obitelj Buršić odlično radi. Turizam bez gastronomije je jako ograničen, a bez autohtone gastronomije je i još siromašniji, rekao je Kliman. Ovo je, prema njegovim riječima, jedno od rijetkih mjesta u Istri i Hrvatskoj kojim se širi optimizam, itekako potreban u ovom trenutku.

- Čini mi se da će ova manifestacija biti rekordna po broju posjetitelja, kao što će to biti i ova turistička sezona, a pokazatelji upućuju na šest do sedam posto porasta, rekao je Kliman i naveo da bi je špaleta još jedna specifičnost Vodnjana koju, uz sakralno bogatstvo, grad može ponuditi kao turistički adut. Za župana Valtera Flega, koji je u Vodnjan stigao s izložbe vina u Gračišću, najveći kršćanski praznik ne može proći bez ove delicije.

- Špaleta je jedna od asocijacija na Uskrs, kao i pisanice. Zato sam zadovoljan što familija Buršić čuva naš identitet, poručio je Flego. Vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović, u društvu županijskog pročelnika za poljoprivredu Milana Antolovića i direktorice Turističke zajednice Vodnjana Morene Smoljan Makragić, naveo je da će familija Buršić, u kojoj tri generacije rade na očuvanju gastronomske tradicije i promocije Vodnjanštine, uvijek moći računati na potporu grada.

Dotle su chefovima marljivo u kuhinji pomagali mladi kuhari, a uz suhu, zaprženu špaletu ili u šugu, mogla su se kušati i druga tradicionalna prigodna jela za Vazan poput pinca.

- Nismo bili od prve špalete, jer uvijek nešto drugo iskrsne, ali ove godine nam se sve posložilo pa smo došli. I znam da ne možemo pogriješiti. Poznam familiju Buršić i znam da znaju spremiti jelo kako su ga spremali i naši stari, rekao nam je jedan od gostiju Enco Vitasović.

Na stanciji se moglo razgledati i kupiti brojne autohtone proizvode od mesa, mlijeka, rakije, vina, maslinova ulja ili rukotvorine. Djeca su se priklonila igraonicama, zabavljala na prigodnim radionicama ili trkala u karijolama. Ona odvažnija mogla su i jahati konje s galižanskog rancha "Nemir i sjena".

- Došli smo da malo animiramo djecu, njima je uvijek zanimljivo napraviti krug, dva na konju po livadi. Tu smo s tri konja, inače ih imamo šest i još dva ždrijepca, rekao je Edin Šahović, koji se može pohvaliti da je nedavno na Platku glumio Indijanca u najnovijem filmu o Winnetouu. Ranch, pak, nosi naziv po Šahovićevoj knjizi čiju objavu uskoro iščekuje. (Zvjezdan STRAHINJA, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter