Povratak punk rock legendi

Na novim grobnim mjestima betonirani su temelji (M. ANGELINI)
Na novim grobnim mjestima betonirani su temelji (M. ANGELINI)

Punk nije mrtav, odnosno još se drži, a da bi to dokazali odlučili su organizatori ovogodišnjeg Viva La Pola! festivala u Uljaniku cijeli događaj iskoristiti kao obilježavanje 40 godina punk rocka na području bivše države i zbog toga doveli Pankrte, prije kojih su nastupili The BlackBellis s gostima, grupom Problemi, zatim Grč, Saša 21, Ovrha i Tarzan u dunsflaši.

Počast Tusti

Pankrti s Perom Lovšinom na čelu su pokazali da su nakon svih ovih godina i dalje u vrhunskoj formi tako da ne samo da ne mogu odraditi odličan koncert nego pritom mogu i oživjeti uvijek naizgled letargičnu publiku. Ne treba tu biti cjepidlaka jer publika na punk koncertima nije isto što i publika na pop koncertima. Pankrti koji su u Pulu došli u sklopu turneje izveli su presjek svog rada, od klasičnih punk žestica poput "Totalna revolucija" i "Ljubljana je bulana" do najnovije "To ni več Slovenija" i pokazali da kada treba znaju udariti ali biti i melodični, u jednom trenutku učinilo nam se kao da su se malo družili s bluesom u jednoj pjesmi, ali to je možda i krivi dojam. Najvažnije je da ih je publika dobro prihvatila te joj nije bilo problem pozvati ih na bis u kojem su odali počast pokojnom Tusti kroz pjesmu "Blago" koju su snimili i za tribute kompilaciju "Za tebe", a konačno je na red došla i "Bandiera rossa".

Dvije pulske legende

The BlackBellis predvođeni Mirom Kusačićem i Belim pokazali su kako zvuči znanje i iskustvo na jednom mjestu. Riječ je o legendama pulske scene koji su preksinoć kao posebno iznenađenje ugostili još jedne legende – grupu Problemi koja je u drugoj polovici sedamdesetih započela punk u Puli i koja je prije točno pet godina i jedan dan (bio je to 13. srpanj 2012.) održala koncert nakon dugog zatišja. "Sranje", "Momak ti si lud" i "Grad izobilja" preksinoć su izveli uz The BlackBellis, a otpjevao ih je Beli jer je Marino u Australiji. Bilo je sjajno i prikladno se uklopilo u set The BlackBellisa.

Teatralni Grč

Legendi punk rocka i alternative preksinoć je na bini Uljanika pod vedrim nebom bilo dosta pa su se tako našli i riječki Grč. Bend poznat po svojim teatralnim nastupima, horror tekstovima i ništa manje mračnoj glazbi ni preksinoć nije iznevjerio očekivanja. Bilo je tu maske, dima, rekvizita i (lažne) krvi na glavi Zoffa koji je na samom kraju pripadnicama ljepšeg spola u publici podijelio karanfile.

Saša 21 nastupili su dok su se još na zapadu vidjeli tragovi dnevnog svjetla od već zašlog sunca, a to znači da u startu nisu mogli računati na veliki odaziv publike. To ipak nije spriječilo Saleta Verudu da profesionalac kakav je i također jedna od legendi pulske scene, sa svojim prijateljima odradi nastup do maksimuma, "kratko i konkretno", spustivši se u jednom trenutku na praznjikav plato terase. Oni to zovu boogie punk rock, a trenutno uvježbavaju stvari za drugi album.

Stari znanci s pulskih bina su i dečki iz benda Ovrha kojeg odlikuju cinični angažirani tekstovi. Oni su preksinoć nastupili drugi, radi se o dobro znanim licima iz drugih bendova, tu su Đeni Brženda-Brgy, Emil Kolak, Wolfang Ereš-Wolgy i Nenad Rašeta-Žare. Tri godine prošlo je od njihovog debi albuma i sada rade na novim stvarima.

Ovogodišnji Viva La Pola! tako je otvorio pulsko-osječki Tarzan u dunsflaši koji je osnovan prije dvadesetak godina pa je jasno da se radi o staroj školi punka. (Mladen RADIĆ, snimili Dejan ŠTIFANIĆ i Danilo MEMEDOVIĆ)





Podijeli: Facebook Twiter