Povratak Istre u Ministarstvo turizma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Godinu 2011. u Hrvatskoj definitivno je obilježila najuspješnija turisticka sezona u zadnjih dvadeset godina. Na cijelom Jadranu, pa tako i u Istri, koja ostvaruje trecinu turistickog prometa, svi su se, pa cak i poslovicno mrzovoljni ugostitelji, pohvalili dobrom zaradom. Turista je bilo više, time i nocenja, pa valjda ce i zarada to adekvatno popratiti, mada je to još uvijek daleko od onoga što hrvatski turizam može postici.

Na ovako dobroj sezoni, koja ce se teško ponoviti iduce godine, Istra i Hrvatska mogu zahvaliti iznimno lijepom ljetu koje je trajalo cak cetiri i pol mjeseca, ali i nekim drugim svjetskim kretanjima. Naime, opce je poznato da je velik dio europskih turista ove godine odlucio zaobici sjevernoafricke ljetne destinacije zbog krize u Tunisu i Egiptu, ali i neturistickoj Libiji. Naravno, neki su se medu njima odlucili i za bližu i sigurniju Hrvatsku.

Treci ministar iz Istre

Uspješnom se sezonom posebno hvalio i HSS-ov ministar turizma Damir Bajs, koji je svaki odradeni ljetni mjesec iskoristio za svoju predizbornu promidžbu po Jadranu spektakularnim objavama rezultata koji su cesto granicili i s cirkusom. Medutim, to mu na kraju nije pomoglo te je pobjedom Kukuriku koalicije na parlamentarnim izborima otišao u povijest, a njegova je stranka proglašena jednim od najvecih "luzera" na posljednjim izborima. Na njegovo je mjesto ocekivano zasjeo Veljko Ostojic iz redova IDS-a, predsjednik Uprave najvece turisticke tvrtke u Hrvatskoj Riviere Adrije, o cemu se govorilo godinu i pol prije izbora.

Ostojic još pošteno nije zasjeo u novu fotelju, a vec je najavio da, za razliku od svog prethodnika, nece brojati turiste, nego ce smanjiti PDV u turizmu i ugostiteljstvu, izmijeniti Zakon o turistickom zemljištu, reorganizirati i profesionalizirati sustav turistickih zajednica te nastaviti privatizirati državne turisticke tvrtke, što bi trebalo definitivno imati veliki utjecaj na iducu godinu.

Izmjenom vlasti otvorilo se i pitanje fotelje dosadašnjeg direktora Hrvatske turisticke zajednice Nike Bulica, kojemu upravo krajem ove godine istjece cetverogodišnji mandat. Vec su krenule spekulacije o njegovom mogucem nasljedniku, a tu se u zadnje vrijeme sve cešce spominje ime direktora istarske Turisticke zajednice Denisa Ivoševica, koji takoder dolazi iz redova IDS-a. U svakom slucaju u Istri ce 2011. biti zapamcena kao godina povratka Ministarstva turizma u Istru nakon što su na toj funkciji u novijoj povijesti hrvatske države vec bili Anton-Marcelo Popovic i Ivan Herak.

Na isteku HDZ-ove vlasti bivša premijerka Jadranka Kosor potpisala je sa županom Ivanom Jakovcicem ugovor o "Brijuni Rivieri" kojim bi se trebala otvoriti vrata investitorima u izgradnji tog resorta koji se najavljuje vec godinama iako mu se protive mnoge gradanske inicijative iz Pule. Uz to, od "znacajnijih" poteza prijašnje vlasti kojima su pokušali pridobiti naklonost je i pocetak izrade strategije razvoja hrvatskog turizma, što je svecano obilježeno potpisivanjem ugovora ovog ljeta u Porecu iako je ona vec odavno trebala biti gotova.

Prvi design hotel s 5 zvjezdica

U istarskom turizmu godina na odlasku pamtit ce se i po povratku Tomislava Popovica, nekadašnjeg direktora istarske Turisticke zajednice. Naime, Popovic se nakon samo nekoliko mjeseci rada u Zagrebu na celnoj poziciji agencije Atlas, unutar turisticke grupacije adriatica.net, odlucio vratiti na Poluotok, i to ni manje ni više nego na mjesto predsjednika Uprave rovinjske Maistra zamijenivši Kristiana Šustara.

Maistra je ovu godinu okrunila otvorenjem prvog petozvjezdanog design hotela u Lone, najznacajnije investicije u turizam prošle godine u Hrvatskoj. Velike promjene doživjele su i porecka Riviera te rabacki Rabac, koji su se spojili te s tvrtkom kceri Zlatni otok postali najveca hrvatska turisticka tvrtka Riviera Adria. Veljka Ostojica je na celu te tvrtke s osnivanjem nove Vlade zamjenio je Edi Cernjul iz Rapca.(Piše Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter