Povratak Histra i Rimljana u Nezakcij

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je u dva navrata odgođena zbog lošeg vremena, konačno je u Nezakciju održana predstava Histri u petak uvečer. Premda je ovo već treća godina otkako se event prikazuje in situ, na lokalitetu gdje je i realno mjesto radnje, ovoga je puta to sasvim novi projekt. Umjesto statične predstave, publika je pratila glumce na različitim lokalitetima gdje je prikazan život Histra prije i u vrijeme rimske okupacije i konačne tragične  opsade. 

Event je započeo animacijom djece u svojevrsnoj školi u kojoj se uči o Histrima koji su prije dolaska Rimljana živjeli na području cijele Istre, a  prema procijenama povijesničara nije dalek današnjem broju stanovnika poluotoka. Animaciju je osmislila i realizirala  glumica i redateljica Petra B. Blašković sa glumicama Lindom Kliman i Ivonom Bulešić. Publika je dalje slijedila izvođače na sceni gdje se uvodno najavljuje opsada Rimljana, da bi u improviziranom rimskom logoru sudjelovali i gledatelji. Tako su se djeca i odrasli rado uključili u svojevrsnu obuku rimskih legionara učeći naredbe o vojnim formacijama i pri tome noseći štit i koplje. 

Predstava je nastala prema tragediji "Epulon", tekstu anonimnog autora s početka 19. stoljeća. Događaji o kojima predstava govori sežu u daleku 177.g.pr.Kr, a odlučujuća bitka u kojoj su Histri poraženi odvijala se upravo na Nezakciju. Osim teksta koji se bazira na povijesno točnim motivima i činjenicama, ostali isječci iz života Histra koji si ubačeni u predstavu realno prikazuju njihov svakodnevni život s time da su kostimi histarskih i rimskih boraca napravljeni prema povijesno točnim izvorma, kao i elementi borbe. Ovo je treća godina za redom da se event na Nezakciju održava u sklopu Dana Antike. 

Adaptaciju teksta i režiju potpisuje Petra Blašković. U glavnim ulogama su glumci iz Pule i Osijeka: Petra B. Blašković u ulozi učiteljice s početka prestave i kasnije histranke , Elena Orlić - Mirza - histarska kraljevna, Frano Novljan - rimski  vojskovođa Marcello, Antonio Jakupčević  - histarski ratnik, Zoja Poropat - histarska djevojka, Šandor Slacki - Ifid - histarski vojskovođa, Sedina Cerovac - histarska žena, Miro Cerovac - histarski poljodjelac , Kristijan della Bernardina - histar i ratnik,  i glumac Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci  - Denis Brižić - Kelta - histarski svećenik, te brojni statisti i polaznici gladijatorske škole Spetacula Gladiatoria. Glazbu za predstavu potpisuje Dario Marušić, a nadopuna scenske glazbe djelo je dua Ognjen Jovanović i Bike Blaško. Supervizorica i savjetnica oko povijesnog dijela histarskog života je dr. Kristina Mihovilić iz pulskog Arheološkog muzeja. Kostimografkinja predstave je Marina Sršen, frizure je oblikovala Katja Velkavrh, a vizažistica Ivna Škoro. Program je realiziran u suradnji Arheološkog muzeja Istre, Turističke zajednice grada Pule i TZ općine Ližnjan. Program su pomogli Zračna luka Pula i G.T.T. Istra d.o.o. (J. ORLIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter