Povratak hiperrealista Kapuralina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U galeriji Vincent iz Kastva je uprilicena izložba pulskog slikara Claudija Kapuralina. Otvorenju je pred brojnim uzvanicima nazocio pulski gradonacelnik Boris Miletic, a izložbu je otvorila povjesnicarka umjetnosti Gorka Ostojic Cvajner.

- Otkako se 1987. poceo intenzivno baviti slikarstvom Kapuralin prosuduje ljude. Ova izložba u organizaciji Grada Pule njegova je povratnicka izložba nakon sedam godina, a i dalje donosi autora koji se bavi morem i mediteranizmom. Slikarski istup njegov je metaforicki i simbolicki povratak na scenu te mu ne treba zamjerati na realizmu. Ono što nije stvarno njega niti ne zanima, a u svojim slikama transparentnom lazurom istražuje ljude, vrijeme i obicaje, istaknula je Ostojic Cvajner, dok je gradonacelnik Miletic rekao da je ponosan što Grad Pula ima Kapuralina, kojeg se sjeca, kako je rekao, još kao dijete s Verude, gdje je obitavao i umjetnik.



Kapuralinov hiperrealizam, kao i njegovi motivi istarskog Mediterana, realizirani su vrlo vješto. Nezanemariv je osjecaj baratanja bojom, kojom Kapuralin vrlo vješto postiže sfumato efekt, ali i privid atmosferske perspektive. Njegovi univerzalni motivi i realistican pristup cine ga jednim od najpoznatijih pulskih autora ciji je fotografski hiperrealizam dosegao vrhunac u autoportetu novijeg datuma.

Osnove stecene kod priznatih pulskih autora Bizjaka i Paliske svakako su ostavile traga, pa su stoga i dugogodišnji realisticni Kapuralinovi afiniteti utoliko prihvatljiviji. Slika "Povratak" na naslovnici deplijana koji prati izložbu ulazi u sferu nadrealnog te najbolje najavljuje moguca stremljenja našeg pulskog hiperrealista.


Podijeli: Facebook Twiter