Povratak Herculea Poirota

Slavni detektiv Agathe Christie Hercule Poirot
Slavni detektiv Agathe Christie Hercule Poirot

Slavni detektiv Agathe Christie, Hercule Poirot ponovno će upregnuti "male sive stanice" u romanu koji će, uz potporu obitelji "kraljice krimića", napisati Sophie Hannah.

Naslov romana još nije poznat, a trebao bi biti objavljen u rujnu 2014.

Hannah, koja se već okušala u pisanju detektivskih romana, kaže da se u taj žanr zaljubila s 13 godina i to baš zahvaljujući Agathi Christie. "Za samo godinu dana pročitala sam i sakupila sve njezine romane i otada sam njezina vjerna - neki bi rekli opsesivna - obožavateljica", dodala je.

Zbog Poirota i gospođice Marple Hannah se poželjela u svom radu posvetiti krimićima, a njezin autorski identitet uvelike su oblikovali sjajni zapleti Agathe Christie i njezino duboko razumijevanje ljudske psihe.

Roman Sophie Hannah bit će objavljen više od 90 godina nakon prvoga pojavljivanja belgijskog njuškala u romanu "The Mysterious Affair at Styles" objavljenom 1920.

Unuk Agathe Christie, Mathew Prichard rekao je da je do suradnje sa Sophie Hannah došlo "sretnim slučajem". Pritcharda je osvojio njezin entuzijazam i poštovanje prema djelu "kraljice krimića", a zamisao o pisanju nove knjige o detektivu "jajolike glave i veličanstvenih brkova" rođena je dijelom iz želje da se ponovno skrene pozornost, posebno mlađe publike, na djelo njegove bake.

Pritchard je, na temelju prodaje knjiga i uspjeha televizijske serije s Davidom Suchetom u naslovnoj ulozi, uvjeren da još postoji "glad" za Poirotom.

Agatha Christie (1890.-1976.) napisala je više od osamdeset romana i drama. Većina njezinih knjiga adaptirana je u filmove, a neke i nekoliko puta. Hercule Poirot, kojega je njegova autorica uvijek smatrala nepodnošljivim, pojavljuje se u 33 romana i jednoj drami. "Ubila" ga je u romanu "Zastor: posljednji slučaj Herculea Poirota" objavljenom 1975.

Poirot je jedan od mnogih likova koji su oživjeli nakon smrti njihova tvorca, a James Bond, Sherlock Holmes, Petar Pan i Drakula samo su neki od njih. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter