Povratak čitača vijesti i najavljivačica programa 

Znalački stav - Josip Modrušan pomeo konkurenciju
Znalački stav - Josip Modrušan pomeo konkurenciju

Premda će jesenska shema HRT-a biti službeno predstavljena 12. rujna u 21 sat, da bi se snimka predstavljanja prikazala i gledateljima HRT-a diljem zemlje i to dan poslije na Prvom(!?) programu HRT-a, polako ali sigurno izvan kuće neslužbeno cure kojekakvi detalji za koje istini za volju valja reći da ih se autori sheme još stignu u hodu odreći. A šteta bi bila, jer ima tu zanimljive robe, pa i promišljanja što nas poput vremeplova vraćaju godinama unatrag.

Uski okviri čitača

Priča tako između ostalog kaže da se razmišlja o vraćanju tzv. čitača vijesti u Dnevnik HRT-a, onaj središnji. Autorima sheme je navodno pri tom za oko zapeo Riječanin na privremenom 
radu u Zagrebu Ivan Dorian Mornar. Zapazili su jamačno njegov rad, kako u emisiji "Dobro jutro Hrvatska", tako i na Hrvatskom radiju, no vrijedi li narodski rečeno zbog šnicle ubiti kravu, i u uske okvire čitača vijesti strpati polivalentnog djelatnika, tema je za raspravu. Valja se i spomenuti gole istine da klasičnih "talking headsa", HRT nije imao valjda unatrag dvadeset godina kako ga manje više nemaju ni druge javne televizije. 
Navodno se uz muško lice za čitanje vijesti traži i žensko, no tu potraga nije još daleko otišla. 

Zato je povratak u bolju prošlost iznjedrio još jedni ideju. Neslužbeno se, naime, doznaje da bi dašak prošlosti na mali ekran trebale donijeti i tzv. bingo i loto djevojke među kojima se intenzivno traži one koje će, baš kao nekada, između uradaka čitati što nas to u narednom rasporedu na programu čeka. Jelena Glišić, ili Dunja Mutevelić, ako ne netko treći, najavljivat će nam filmove i serije. No, tu ne staje trud programskih otaca da pojačaju najave 
vlastitih emisija. Šuška se da će radijski djelatnici morati jedno tri puta na dan, ako ne i više, detaljno, ozbiljno i predano najavljivati u svom programu Dnevnik HRT-a, taj u kojem će se ubuduće urednici pojavljivati malo i ništa dok im drugi čitaju napisane vijesti. 

Redizajn HRT-a 4

Ljudski redizajn doživio je zato već informativni kanal HRT 4. Ne samo da urednica kanala Tončica Čeljuska ide jednom tjedno na Prvi s talk showom, već se na Četvorku voljom nadređenih nagomilala sva sila iskusnih djelatnika informativnog programa pa još svake 
vrste. Stipe Alfier koji je onomad vodio Dnevnik na Prvom, na Četvrtom je odavna back urednik vijesti. Odnedavno mu društvo čini iz Otvorenog prognan Domagoj Novokmet. I Tina Šimurina je vodila Dnevnik a sada je back urednik u Studiju 4 zajedno s na Četvorku rekomandiranim Hrvojem Zovkom. Ni to nije sve! Na HRT-ovim stranicama i službeno 
piše kako nas od ponedjeljka do petka kroz najvažnije vijesti dana i aktualne teme vode Kristina Bojić i Vlatka Kalinić te prekaljeni Goran Rotim i Petar Vlahov! S druge pak strane, sva ona mladost s kojom se HRT donedavno dičio dok je radila na Četvorci, raspršila se kojekuda.

Sve spomenuto jamačno je tek vrh ledena brijega. I drugi se ovih dana trude izvući čim više informacija o novoj shemi. Portal Index.hr imao je čast prvi objaviti da u novoj shemi neće više biti Tihomira Dujmovića "Iza zavjese" makar, navodno, bio on spreman raditi i besplatno u udarnom terminu na Prvom. S druge pak strane začudno je da HRT nije želio komentirati "medijsko nagađanje" da su s HRT-a i Hloverku Novaka Srzić zvali da opet vodi Otvoreno, iako je na više portala samo Hloverka potvrdila i da su je zvali i da nije pristala makar je plaća na HRT-u, kako reče, veća od one direktora Turističke zajednice Makarske, a baš je tu fotelju nema dugo, zaslužila. 

Gledanje u prošlost

Kad se sve zbroji, možda je i teško u ovom trenu precizno dijagnosticirati kud plovi prisavski brod, ali je lako zamijetiti da su se autori sheme umjesto gledanja u budućnost dobrano zabavljali gledanjem u prošlost. Primjerice, kada forsiraju emitiranje tzv. premium sadržaja na Prvom programu u udarnom terminu, poput prijenosa nogometnih utakmica, ne rade ništa što već nije pokušao Saša Runjić dok je bio direktor programa. Runjića se i zbog toga razapinjalo, da bi evo došlo i to vrijeme koje se činilo prošlo i svršeno. Zato 12. rujna valja čekati s nestrpljenjem, ako ništa da se vidi do koje je to mjere povijest učiteljica života, barem kada je javni servis u pitanju. (Siniša PAVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter