Povratak 90-ih: Glamour + Grunge = Glunge

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Baš kada smo krajem protekle godine rezimirali modnu 2012. zaključivši da se aktualni modni trenutak bazira na stilskoj demokratičnosti sazdanoj na recikliranju i prežvakavanju prošlih stilova, od kojih je bio dominantan onaj iz 80-ih, samo od sebe nametnulo se pitanje kada će na red doći 90-e i što ćemo reciklirati za dvije godine kada više ne bude desetljeća za recikliranjeI dok smo se propitkivali, 90-e su u svom modnom najalternativnijem izdanju, grungeu, zavladale ulicama i modnim pistama, ali naravno u svom obnovljenom izdanju. Da, grunge je u 21. stoljeću postao glunge! Ta stilska dosjetka, odnosno modna kovanica nastala na ostacima grunge stila 90-ih i glamoura posljednjih trendova, razveselit će sve one "grungere" koji su 90-ih u kariranim košuljama, XXL majicama i Martama skakali na Nirvanu, Soungarden, Pearl Jam i obožavali buntovnog Kurt Cobaina i čitavu glazbenu Seattle scenu, te uzdisali na romantični filmski manifest "Singles".

Eto, dva desetljeća kasnije, nešto ozbiljniji, sofisticiraniji, pa čak i glamourozniji, stari "grungeri" i novi "glungeri" spojit će karirane košulje i visoke štikle, dizajnerske hlače ili savršene sakoe i majice s likom Kurt Cobaina i "beanie" kapicu s potpisom, recimo Marka Jacobsa koji se nakon hedonističkih 80-ih, ulaštenog haute coutura zaželio nonkomformizma, ulice i bunta.

Dizajneri poput Michaela Korsa, Ann-Sofie Back i Rick Owens za ovu su zimu pripremili nonšalatne  glunge kolekcije kojima dominiraju maxi kaputi, pončo haljine poput dekice, suknje, karirani uzorak i izlizani jeans koji kao da je direktno izašao iz Seattleskih garaža u kojem neki novi klinci opako praše gitare i prkose MTV-ju. Izgleda da glunge nije pomodni trend. On je neka stilska arkadija, bijeg od industrije i ulazak u on line brza vremena, kada nije bitno što nosiš, već kako nosiš. (Lara BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter