Povrat poreza sredinom iduceg tjedna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo financija iznijelo je portalu Profitiraj.hr da ce oko srijede, 20. travnja poceti isplata povrata poreza temeljem prijava podnijetih u sijecnju i veljaci. Prema prvim procjenama, u Ministarstvu financija kažu da ce isplatiti 1,7 milijardi kuna povrata poreza za oko milijun poreznih prijava. Iz toga proizlazi da ce po svakoj prijavi u prosjeku isplatiti 1.700 kuna, što je na razini 2010. godine.

No, treba sumnjati u tako velik iznos povrata s obzirom na brojna ogranicenja koja su u primjeni od ovogodišnjih prijava kada je kumulativ poreznih olakšica prepolovljen na 6.000 kuna te vrijede samo one ostvarene u prvoj polovici 2010. Nakon toga, od 1. srpnja ukinuti su gotovo svi porezno priznati izdaci zbog cega je velik broj stanovnika ove godine odustao od podnošenja prijave te je stoga Porezna uprava zaprimila cetvrtinu manje prijava nego lani.

Ministarstvo financija nije navelo hoce li neki podrucni uredi Porezne uprave imati prioritet pri raspodjeli tog novca ili ce se, kao i do sada, novac dijeliti onome tko se prije za njega prijavi, odnosno obradi porezne prijave i pošalje ih na verifikaciju.


Podijeli: Facebook Twiter