Povrat poreza posljednji put

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kad pocetkom veljace tvrtke dostave svojim radnicima potvrde o primicima u 2010. ocekuje se da ce gradani poceti s podnošenjem godišnjih prijava poreza na dohodak. No, vec gotovo osam mjeseci se zna da ce u 2011. država vratiti upola manji iznos povrata poreza nego što je to bio slucaj lani i prethodnih godina. To je posljedica lani izmijenjenih zakonskih okvira. Njima je Vlada ukinula krizni porez i slijedom toga povecala place te ukinula porezne olakšice od 1. srpnja 2010. i tim cinom prepolovila povrat poreza u 2011., odnosno u potpunosti ga ukinula za prijave koje budu podnijete 2012.

Tim zakonskim izmjenama je predvideno da u godišnjoj prijavi, koje ce ispostave Porezne uprave zaprimati do ožujka 2011. gradani mogu prijaviti kao olakšice sve porezno priznate izdatke koje su platili u 2010., ali samo do 1. srpnja. Sve to je doprinijelo da se smanji godišnja kumulativa neoporezivih izdataka, s 12 na šest tisuca kuna.

To znaci da radnik s prosjecnom placom nece dobiti maksimalnih 3.000 kuna povrata poreza vec najviše 1.500. Radnik s nižim primanjima umjesto 1.800 kuna dobit ce 900 kuna, a menadžeri koji mjesecno zaraduju nekoliko desetaka tisuca kuna do sada su mogli dobiti do 6.400 kuna povrata poreza, a ove godine tek 3.200 kuna.

Sve se kalkulacije odnose na one gradane koji su, ili ce, iskoristiti maksimalan iznos neoporezivih izdataka. No, mnogi ne iskoriste taj maksimum te dobiju daleko manji povrat poreza. U praksi se pokazalo da su Istrani lani ostvarili oko 1.700 kuna, a ove bi godine mogli ocekivati upola manje od toga. Ipak, umanjenje povrata bi moglo biti na razini od 60 posto, a ne 50, jer ce mnogi iskoristiti mogucnost dobivanja povrata poreza temeljem osobnih odbitaka za sebe i uzdržavane clanove obitelji, a što lani nisu iskoristili i što ne podliježe ukupnom kumulativu od 6.000 kuna.

U tih 6.000 kuna spadaju uplacene premije: životnog osiguranja s obilježjem štednje, dobrovoljnog mirovinskog osiguranja, dopunskog, dodatnog i privatnog zdravstvenog osiguranja. Potom, troškovi zdravstvenih usluga za vlastite potrebe te za mnoge stambene potrebe: kupnju ili gradnju prvog ili održavanje postojeceg stambenog prostora, placene kamate za stambeni kredit i pedeset posto placene najamnine.

Korištenje olakšica za porezne obveznike koji imaju prebivalište i borave na podrucjima posebne državne skrbi i brdsko-planinskim podrucjima (grad Buzet i okolne opcine) moguce je i dalje samo na temelju godišnje porezne prijave.

Jedna porezna olakšica je ipak ostala. To su uplate u dobrovoljni mirovinski fond, ali samo ako ih izvrši poslodavac "skidajuci" novac za uplatu direktno s place. Kao porezno priznat izdatak priznaje se uplata u tu vrstu štednje do 6.000 kuna godišnje. No, u 2010. ogranicenje iznosi 3.000 kuna buduci da vrijedi samo za uplate u drugoj polovici godine kada su izmjene zakona stupile na snagu.


Podijeli: Facebook Twiter