Povrat poreza pocetkom svibnja?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednjeg tjedna u travnju Porezna uprava pocela je isplacivati povrat preplacenog poreza na dohodak u 2009., no i dijela lani placenog poreza, a temeljem ostvarenih olakšica za izvršene uplate u porezno priznate izdatke koji su unijeti u godišnju poreznu prijavu i prijavljeni nadležnoj ispostavi do pocetka ožujka ove godine.

Do tada je zaprimljeno oko 1,1 milijun prijava, a do kraja travnja, dakle u dva mjeseca, obradena je tek jedna desetina, oko 120.000. To je 10 tisuca manje nego lani u istom razdoblju.

Prvi na listi za povrat poreza ove su godine stanovnici Varaždinske županije i Grada Zagreba. Uskoro ce, tvrde iz Ministarstva financija, povrate poreza poceti dobivati i stanovnici ostalih dijelova Hrvatske, te ce iznos i dinamika povrata biti na lanjskoj razini.

U 2009. je poreznu prijavu podnio 1,1 milijun stanovnik Hrvatske kojem je Porezna uprava vratila oko 1,8 milijardi kuna preplacenog poreza.

U pazinskom Podrucnom uredu nisu nam odgovorili na upit i požurnicu koje smo im poslali. Zanimalo nas je kad ce u 2010. zapoceti isplata povrata poreza u Istarskoj županiji. U 2008. je pocela sredinom travnja i to stanovnicima  podrucja od posebne državne skrbi. U Istri su to Grad Buzet i susjedne opcine.

Lani je, na razini države, isplata pocela tjedan ranije nego ove godine, a potom, nakon dva tjedna, i u Istri, dakle pocetkom svibnja. Tako bi moglo biti i ove godine. Lani su novac za povrat poreza ravnomjerno rasporedili po ispostavama, a prvi su bili isplaceni oni koji su predali uredne prijave.

Istarske ispostave Porezne uprave ove su godine zaprimile 60.710 prijava. Najviše ispostava Pula (23.991), a najmanje buzetska (3.015). Ostale su zaprimile od 5,1 do 8,3 tisuce prijava.

Koliko ce milijuna kuna biti vraceno u 2010., još nije poznato. Lani je svaki Istranin, koji je ostvario pravo na povrat poreza i to zatražio u prijavi, u prosjeku dobio 1.668 kuna. Ukupno, njih 52,8 tisuca ostvarilo je pravo na povrat 88,2 milijuna kuna.


Podijeli: Facebook Twiter