Povoljniji krediti za istarske obrtnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Uprave Istarske kreditne banke Umag Miro Dodic i celnik Obrtnicke komore Istarske županije Mario Paliska potpisali su u umaškom sjedištu te banke ugovor o poslovnoj suradnji za 2012., što je nastavak uspješne suradnje od prošle godine. Time su obrtnicima s podrucja Istre, clanovima OKIŽ-a, osigurani povoljniji uvjeti kreditiranja. Potpisivanju su prisustvovale i clanice Uprave IKB-a Marina Vidic i Klaudija Paljuh.

Obrtnicima ce na raspolaganju biti kratkorocni krediti za obrtna sredstva bez valutne klauzule s rokom otplate do 12 mjeseci, dugorocni krediti za financiranje trajnih obrtnih sredstava do pet godina pa dugorocni za nabavu opreme s rokom otplate do sedam godina, te dugorocni krediti za kupnju i izgradnju poslovnih objekata s rokom otplate do 12 godina.

Kako je pojasnio Dodic, dugorocni krediti odobravat ce se s valutnom klauzulom u eurima, uz kamatnu stopu u rasponu od tromjesecnog EURIBOR-a od 5,50 do 6,50 posto kamata godišnje, ovisno o bonitetu klijenta, koja je promjenjiva. Pocek je od godinu do dvije.

S obzirom na znacaj problematike naplate potraživanja, odnosno likvidnosti, poseban naglasak dan je na kreditiranje obrtnih sredstava, gdje kamata za kratkorocno financiranje iznosi 7,5 posto godišnje, bez valutne klauzule.

- Ovo je pravo vrijeme za povoljnije kredite, želimo pomoci obrtnicima da dodu do sredstava u vrijeme kada još ne prihoduju. Vecina, a radi se o 70 do 80 posto obrta, najviše zaraduje upravo od lipnja do listopada. Ovaj ce im sporazum omoguciti povoljnije uvjete kreditiranja, što je u ovim teškim vremenima vrlo važno i što ce im omoguciti stabilnost poslovanja u predsezoni. IKB prati mnoge naše akcije i manifestacije i naš je dugogodišnji odlican partner i suradnik, naveo je celnik Obrtnicke komore. (T. KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter