Povoljnija kamata na kredit za izgradnju pulske bolnice

Gradilište nove pulske bolnice (D. MEMEDOVIĆ)
Gradilište nove pulske bolnice (D. MEMEDOVIĆ)

Dva dana prije raspuštanja predstavničkih tijela lokalne i regionalne samouprave uoči lokalnih izbora, posljednji put je zasjedala Skupština Istarske županije, iako je prethodna sjednica bila najavljena kao posljednja u ovom mandatu.

Razlog što su se vijećnici ipak našli još jednom prije izbora je hitnoća donošenja financijskih odluka vezanih uz pulsku Opću bolnicu. Jedna od njih odnosila se na novu suglasnost za zaduživanje za izgradnju bolnice, ali ne radi se o novom kreditu već o korekciji starog. Kako je pojasnio župan Valter Flego, s HBOR-om je postignut dogovor o smanjenju kamate sa 4 na 3 posto, pa će se s tom promjenom kroz 18 godina otplate kredita uštedjeti ukupno 29 milijuna kuna. Na zahtjev vijećnice Tanje Vrbat Grgić (SDP), Flego je podsjetio na osnove kompletnog kreditnog aranžmana za izgradnju opće bolnice, koji sadrži dva kredita: jedan na 300 milijuna kuna kod Erste banke, i drugi od također 300.000 kuna kod HBOR-a. U njihovoj otplati država sudjeluje sa 75 posto, a Istarska županija s 25 posto, odnosno njezin dug iznosi 150 milijuna kuna. Od toga će dvije trećine otplatiti Županija, a jednu trećinu istarski gradovi i općine.

Kako Istarska županija kao osnivač mora odobriti svaku nabavu pulske bolnice veću od milijun kuna, izglasana je prethodna suglasnost za nekoliko pojedinačnih nabava medicinske opreme za potrebe nove bolnice. Upravnom vijeću Istarskih domova zdravlja Skupština je izglasala suglasnost na ugovor o zasnivanju prava građenja za budući Dom zdravlja u Vodnjanu.

U aktualnom satu posljednje sjednice Županijske skupštine u ovom sazivu uz uobičajena, kako ih vijećnici nazivaju "životna" pitanja, frcnulo je i nekoliko predizbornih iskrica. Tako je Tanja Vrbat Grgić (SDP) županu Valteru Flegu postavila "hipotetsko pitanje" što bi učinio kada bi mu premijer Plenković pod njegov prozor došao održati pressicu na kojoj bi predstavio HDZ-ovu kandidatkinju za županicu, aludirajući time na pressicu na kojoj je Flego u Umagu "pod gradonačelnikovim prozorom" predstavio IDS-ovog kandidata za umaškog gradonačelnika. Flego je odgovorio da "na hipotetsko pitanje nema što odgovarati", da "nije opterećen predizbornim folklorom", da će uvijek prihvatiti svaki koristan savjet te naglasio: "O nikome nisam ni dosad ružno govorio, pa neću ni narednih pet tjedana". Predsjedavajući Valter Drandić je nakon ove razmjene predizbornih replika najavio da u aktualnom satu više neće dopuštati predizbornu kampanju. (D. ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter