Povlašteno parkiranje u Puli samo za Puljane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Citatelj iz Valbandona koji se obratio našoj redakciji osoba je s invaliditetom te je proteklog tjedna u centru Pule parkirao automobil na redovno parkirno mjesto jer je mjesto za osobe s invaliditetom bilo zauzeto te umalo dobio kaznu za nepropisno parkiranje. Ima, kako navodi, propisnu oznaku za osobe s invaliditetom na prednjem staklu automobila, a buduci da je morao ici na lijecnicki pregled, parkirao je na prvo slobodno mjesto.

- Mjesto za invalide je bilo zauzeto pa sam parkirao gdje je bilo slobodno. Kad sam izašao, vidio sam pored mog automobila djelatnika Pula parkinga kako nešto provjerava i zapisuje. Htio mi je dati kaznu od 130 kuna za nepropisno parkiranje pa sam mu rekao da sam parkirao na to mjesto jer ono za invalide nije bilo slobodno. Kazao mi je da osobe s invaliditetom iz Pule mogu parkirati na svim mjestima, no da sam ja iz opcine Fažana pa se na mene to ne odnosi, ogorcen je naš citatelj. Djelatnik Pula parkinga mu je, navodi, potom rekao da plati cetiri kune za sat vremena, uzme racun pa ce mu to Opcina refundirati.

- Išao sam u Opcinu, no uputili su me u Komunalac koji se bavi parkiranjem. Tamo su mi rekli da ne znaju za takav dogovor s Pula parkingom. S invalidima u istoj županiji i istoj državi se tako ne postupa, da moram okolo davati svoje podatke i tražiti tko ce mi refundirati racun. U Puli mi kažu jedno, u Fažani drugo, kao da pravila nisu ista za sve. Imam propisnu oznaku za invalide, cesto dolazim u Pulu na lijecnicke preglede i ne znam zašto nas invalide vozaju zbog refundacije, kao da smo dvije države, zakljucio je.

- Nikakvog dogovora o refundaciji Pula parking nema ni s Opcinom Fažana ni s drugim opcinama i gradovima, rekao je direktor Pula parkinga Branislav Bojanic te se osvrnuo na odluku o organizaciji naplate i kontrole parkiranja na javnim parkiralištima koju je donio Grad Pula. Ukoliko su parkirna mjesta za osobe s invaliditetom zauzeta, na redovna parkirna mjesta mogu, rekao je, besplatno parkirati samo osobe s invaliditetom koje žive na podrucju grada Pule.

Prema gradskoj odluci, pravo na povlaštenu parkirnu kartu ima osoba s invaliditetom koja ima prebivalište ili boravište u Puli, vozilo registrirano na svoje ime te invaliditet veci od 70 posto. Povlaštenu parkirnu kartu u Pula parkingu bez naknade pod tim uvjetima mogu dobiti stopostotni invalidi, a ostali placaju 50 kuna. (Petra LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter