Povlaci se lijek Athyrazol stariji od godinu dana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rok valjanosti lijeka Athyrazola skracuje se s pet godina na godinu, a serije lijeka koje su starije od jedne godine preventivno se povlace iz prometa u Hrvatskoj, priopcila je Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

U priopcenju navodi da je tijekom "kontinuiranog pracenja kakvoce lijeka provedeno ispitivanje stabilnosti koje je pokazalo prisutnost veceg sadržaja razgradnih produkata djelatne tvari u odnosu prema specifikaciji lijeka".

Zbog toga su HALMED i JGL d.d., nositelj odobrenja lijeka Athyrazola, proveli toksikološku evaluaciju i procjenu rizika za pacijente, nakon cega je HALMED ocijenio da sadržaj spomenutih razgradnih produkata ne znaci toksikološki rizik za pacijente.

Ipak, prevencije radi, rok valjanosti lijeka Athyrazola skracuje se s pet godina na godinu te se povlace s tržišta serije starije od jedne godine.

HALMED i JGL obavijestili su ljekarnike o skracenju roka valjanosti Athyrazola i o preventivnom povlacenju. HALMED-u dosad nije prijavljena nijedna nuspojava Athyrazola, navodi se u priopcenju.

Athyrazol sadržava djelatnu tvar tiamazol (metimazol) i koristi se u lijecenju bolesti kod kojih je pojacana aktivnost štitne žlijezde, što se naziva hipertireozom.


Podijeli: Facebook Twiter