Povlaci se Herbariumov caj od korijena cicka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo poljoprivrede danas je izvijestilo da se iz prodaje povlaci caj od korijena cicka (Bardanae radix) s rokom trajanja do srpnja 2012. i lot oznakom 034710, koji proizvodi tvrtka Herbarium d.o.o. iz Pitomace, jer je laboratorijskim ispitivanjem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo utvrdeno da uzorak tog proizvoda sadrži atropin koji nije prirodna sastavnica biljke Bardanae radix.

Ispitivanje je provedeno nakon što je putem sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF sustava) Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja, zaprimljena hitna obavijest o nalazu atropina u caju od korijena cicka, stoji u priopcenju iz Ministarstva poljoprivrede koje je nacionalna kontakt tocka HR RASFF sustava.

Potrošacima koji su proizvod kupili savjetuje se da ga ne konzumiraju, a u slucaju konzumacije caja i pojave simptoma da se odmah jave lijecniku. U priopcenju se navodi da konzumacija malih kolicina navedenih biljaka može dovesti do trovanja atropinom.

Kod trovanja atropinom mogu se javiti znakovi poput ubrzanog rada srca, suhoce usta, opuštanja glatke muskulature crijeva, mokracnog trakta i žucne vrecice. Takoder, može doci do proširenja i paralize zjenica te povišenja ocnog tlaka, osobito kod osoba koje pate od glaukoma. Kod starijih osoba može doci do gubitka pamcenja, osjecaja izgubljenosti ili uzbudenja. Kod djece dolazi i do povišenja temperature.

Atropin je prirodno prisutan alkaloid u biljkama velebilje (Atropa belladona), bunika (Hyosciamus niger), bijeli bin (Scopolia carniolica) i tatula (Datura stramonium). Resorbira se iz probavnog trakta, a izlucuje se urinom. Nesikusni beraci bilja mogu lako zamijeniti biljke cicak i tatula.

Promet i daljnju upotrebu Herbariumovog caja od cicka zabranila je Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja te naredila povlacenje proizvoda iz maloprodaje i obavještavanje potrošaca o razlozima povlacenja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter