Povlačenje EU-novca u Istru guši državna birokracija

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

U sklopu Europskog tjedna koji se u Istarskoj županiji obilježava od 5. do 13. svibnja, danas su Pulu posjetili predstavnici poljske regije Malopolska s kojom Istra od prošle godine ima potpisan sporazum o suradnji. U ulozi domaćina delegaciju su primili dožupanica Viviana Benussi i pročelnik za međunarodnu suradnju Oriano Otočan te su poljskim kolegama prezentirali brojne međunarodne aktivnosti i projekte koje provodi Istarska županija.

Tom je prilikom Benussi istaknula da su u pripremi i novi projekti vezani uz položaj romske manjine i žensko poduzetništvo, dodajući da Istra s Poljskom jako dobro surađuje, a rezultat toga je i razmjena istarskih i poljskih studenata i učenika koja će se dogoditi ove jeseni.

Otočan je naglasio da se Hrvatska za razliku od Poljske nije opredijelila za decentralizirani model upravljanja sredstvima iz fondova, zbog čega znatna sredstva za projekte koji su na čekanju, Županija ne može povući. Naglasio je i da Hrvatska nije na regionalnu razinu spustila ništa vezano uz upravljačku strukturu kao što je to učinila Poljska, koja je ujedno jedan od najboljih primjera dobre prakse u povlačenju europskog novca.

- Na razini Hrvatske u razdoblju od 2014. do 2020. godine na raspolaganju ćemo imati dva operativna programa za cijelu zemlju. Na regionalnoj razini imamo dobre kapacitete da se to drugačije riješi, ako već ne na razini županija, onda barem na razini statističkih regija.

- Iako smo najrazvijeniji na području EU-fondova, činjenica je da smo primorani dijeliti sudbinu s onima koji su u tome najslabiji i ovisiti o odlukama birokratske strukture na razini Ministarstva regionalnog razvoja, upozorio je Otočan. Podsjetio je da je na razini županije dosad realizirano ili su u fazi provođenja više od 320 projekata ukupne vrijednosti 109,8 milijuna eura u koje je uključeno više od stotinu raznih subjekata iz Istre. Po njegovim riječima, samo putem programa Regionalni zakon 15/1994 do 2011. godine regija Veneto je razne istarske projekte sufinancirala s ukupno 2,5 milijuna eura.

Predstavnik poljske delegacije Bartosz Zamborski kazao je da je regija Malopolska u pretpristupnom razdoblju privukla oko 38 milijuna eura, što je znatno manje nego što je to uspjela Istra, međutim Poljska je još prije ulaska u Uniju provela decentralizirani model i reformu, zbog čega su sada proračuni tamošnjih regija stabilni i mogu pratiti projekte, a županije imaju znatno veće ovlasti.

- To želim i vama, kazao je Zamborski i dodao da je prije te reforme proračun regije Malopolska bio čak 10 posto manji nego proračun Krakowa. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter