Povlace se Jaffa keksi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je danas da je analiza uzoraka Jaffa keksa, koje proizvodi istoimena tvrtka iz Crvenke u Srbiji, pokazala da su keksi zdravstveno ispravni, ali da je u ambalaži utvrdena prisutnost benzofenona u nedopuštenim koncentracijama pa je iz predostrožnosti naredeno njegovo povlacenje i opoziv s hrvatskog tržišta.

"Premda ovog trenutka ne postoji rizik za zdravlje potrošaca, primjenjujuci mjere predostrožnosti i uzimajuci u obzir inicijalnu procjenu rizika, naredeno je povlacenje i opoziv predmetnog proizvoda s tržišta RH", navodi Ministarstvo. Jaffa je danas ranije objavila da je u cilju sprjecavanja bilo kakvih sumnji vezanih uz kvalitetu svojih proizvoda odlucila s tržišta povuci seriju proizvoda s navodno spornom ambalažom.

Ministarstvo da je analizom uzoraka keksa utvrdeno da su keksi zdravstveno ispravni. Rezultatima analiza uzoraka polipropilenske ambalaže utvrdena je prisutnost benzofenona u nedopuštenim koncentracijama.

"Utvrdeno je da je benzofenon migrirao iz kartonske kutije kao sekundarne ambalaže na polipropilensku foliju koja predstavlja primarnu ambalažu, odnosno u direktnom je kontaktu s keksima. Polipropilenska folija je funkcionalna barijera i gotovo je nepropusna, no dugim stajanjem potencijalno postoji mogucnost migriranja benzofenona na hranu. Iz tog razloga su primijenjene mjere predostrožnosti i naredeno je povlacenje i opoziv keksa s tržišta", istice se u priopcenju. Iz Ministarstva napominju "da ovog trena nema opasnosti za zdravlje potrošaca".

Ministarstvo je temeljem zajednickog dogovora s Ministarstvom zdravstva krajem veljace objavilo da ce se izvanrednim nadzorom sanitarne inspekcije provesti uzorkovanje Jaffa keksa na hrvatskom tržištu, a nakon što je taj keks, s rokom uporabe 26. veljace, povucen sa slovenskog tržišta nakon što je u Sloveniji utvrdeno da kartonska ambalaža sadrži nedopuštene tvari koje se kroz plasticnu foliju lako izlucuju na proizvod.


Podijeli: Facebook Twiter