Povlace se Hajdukovi kalendari bez petokrake

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Splitski nogometni klub Hajduk objavio je kalendar za 2012. godinu s fotografijama najvecih igraca koji su u tom klubu igrali, no s njihovih dresova izbrisan je nekadašnji klupski grb s crvenom zvijezdom petokrakom.

Clanovi Nadzornog odbora izdali su nalog predsjedniku Uprave HNK-a Hajduk Hrvoju Malešu da sporni kalendar povuce iz prodaje jer, kažu, ne može predstavljati Hajdukovu sportsku povijest s neprimjerenim i netocnim povijesnim podacima.

- Sporni kalendar ne može predstavljati Hajdukovu sportsku povijest s neprimjerenim i netocnim povijesnim podacima, priopcio je Nadzorni odbor nakon telefonske sjednice, naglasivši da je "Hajduk klub prebogate, stogodišnje sportske tradicije, tijekom koje nikada nije mijenjao svoje ime niti skrivao svoje simbole".

Takav se kalendar stoga ne prihvaca kao službeni kalendar HNK-a Hajduk, porucili su clanovi Nadzornog odbora, koji su najavili da ce više informacija o ovom slucaju dati nakon svoje redovne sjednice u utorak. Novi predsjednik NO-a dr. Josip Paladino napomenuo je da je te odluke jednoglasno donijelo svoh devet clanova.

Na spornom kalendaru koji su dizajnirali Ivan Aras i Nikola Mikulic, dok je autor naslovnice Miro Gabela, fotografije su najboljih nogometaša Hajduka u njegovoj stogodišnjoj povijesti. To su igraci koji su izabrani glasovima citatelja u najbolju momcad povodom stotog rodendana splitskog prvoligaša.

Svi oni, pocevši od Frane Matošica pa do Blaža Sliškovica, igrali su noseci bijeli dres na kojem je bila zvijezda petokraka. U Hajduku su krivnju za taj nepromišljeni potez svalili na clana Uprave Pavla Cicarellija koji je zadužen za marketing i koji bi, kako nesluženo saznaje Novi list, na sjednici NO-a u utorak trebao biti smijenjen.

Iz Hajdukove press službe stiglo je pojašnjenje kako je došlo do štampanja kalendara bez grba na dresu "Hajdukovih legendi", kako je nazvan projekt.

- Dizajn potpisuju Ivan Aras i Nikola Mikulic, a finalno rješenje je došlo na prijedlog odjela za marketing, konacnu odluku odobrio je Pavle Cicarelli. Autori kalendara u nedostatku fotografija igraca odlucili su se za vizualno ujednacavanje fotografija tako da su svi igraci bez grba na dresu, dok je službeni grb Hajduka na dnu svake stranice kalendara, stoji u priopcenju.

- Moja generacija je osvajala titule prvaka i Kup bivše države s bijelim dresom na kojem je bila zvijezda petokraka. Što bi se sada trebali stidjeti svojih uspjeha ili ih zaboraviti? To je povijest Hajduka koju nitko nema pravom mijenjati, izjavio je Ivan Buljan za Novi list.

Jednako je zapanjen i njegov suigrac te jedno vrijeme kapetan "zlatne generacije" Jurica Jerkovic, koji kaže da ne razumije da netko može skinuti zvijezdu petokraku s bijelog dresa u kojem je on sa svojim suigracima osvojio mnogobrojne trofeje i u kojem su navijacima priuštili mnogo radosti i zadovoljstva.

- Zvijezda petokraka na dresu kluba je povijest Hajduka, to je cinjenica od koje ne treba bježati, prenosi Jerkoviceve rijeci Novi list.

U meduvremenu su se oglasili i Udruga antifašista i antifašistickih boraca grada Splita i Zajednica udruga antifašista i antifašistickih boraca Splitsko-dalmatinske županije koje su za petak sazvale izvanrednu konferenciju za novinare. Na njoj ce iznijeti stajališta o tiskanju takvog kalendara koji su ocijenile "neprimjerenim i povijesno neprihvatljivim".

Ovo nije prvi gaf uprave Hajduka jer se prije nekoliko mjeseci pojavila slika predsjednika kluba Hrvoja Maleša s ustaškom kapi na glavi.


Podijeli: Facebook Twiter