Povlace antibebi pilule koje ne djeluju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Farmaceutski div Pfizer naredio je povlacenje najmanje milijun pakiranja oralnih kontracepcijskih sredstava s tržišta u SAD-u, jer te pilule mogu biti nedovoljno snažne za sprjecavanje trudnoce, objavila je TV mreža Fox News.

Pfizer je objavio da se opoziv odnosi na 14 serija tableta Lo/Ovral-28 i 14 serija tableta Norgestrel i Ethinyl Estradiol.

Akcija može uciniti tog farmaceutskog diva ranjivim na višemilijunske dolarske tužbe, izjavio je jedan odvjetnik za Fox News.

U priopcenju, Pfizer je rekao da potrošaci izloženi opozvanim pakiranjima trebaju odmah poceti koristiti ne-hormonski oblik kontracepcije, a pacijenti koji imaju pogodeni proizvod (brojevi serija se nalaze na web stranici tvrtke) trebaju obavijestiti svoje lijecnike i vratiti proizvod u ljekarne.

Dr. Manny Alvarez, urednik zdravstvene rubrike Fox Newsa, rekao je da je taj opoziv pilula za kontrolu radanja jedan od najvecih u posljednjih nekoliko godina. "Ako postoji jedna stvar na koju su se žene godinama oslanjale, to je da ce sunce ce izaci ujutro, da morate platiti porez i da ce kontracepcijske pilule djelovati", kazao je.

"Ucinkovitost pilula za kontrolu radanja treba biti 99,8 posto u sprjecavanju trudnoce, osobito kod žena koje ih uzimaju prema uputama", dodao je Alvarez.

Prema priopcenju Pfizera, nema drugih zdravstvenih rizika povezanih s povucenim kontracepcijskim sredstvima, no Greg Gianforcaro, odvjetnik u New Jerseyu, rekao je za Fox News da rizik od neželjene trudnoce može biti dovoljan za utuživost tvrtke za ozbiljne pravne posljedice.

Gianforcaro je rekao kako bi ti slucajevi mogli biti srodni tužbama vezanim za neuspjele operacije vazektomije, nakon kojih su žene ili djevojke operiranih muškaraca ostale trudne.

Glasnogovornica Pfizera rekla je za Fox News da tvrtka razmatra cijeli slucaj.


Podijeli: Facebook Twiter