Povjesnicari umjetnosti podržali konzervatore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski konzervatori dobili su podršku Odbora za baštinu i prostor Društva povjesnicara umjetnosti Hrvatske za svoju odluku da se ruševna vojna baza na Sv. Katarini i Monumentima, inace lokacijama projekta Brijuni rivijera, proglase kulturnim dobrom.

Odbor je svoj zakljucak donio 4. svibnja, a medijima ga je dostavio dvadesetak dana kasnije. Spomenuto društvo smatra da "nema niceg spornog u postupku i odluci Konzervatorskog odjela u Puli, koji je Sv. Katarinu preventivno zaštitio još 2007., a registraciju kulturnog dobra dovršio u srpnju 2010.

Tijekom istog razdoblja nadležni je Konzervatorski odjel takoder proveo postupak registracije kulturnog dobra Monumenti, a koju je Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture potvrdila u listopadu 2011.", piše u priopcenju koje potpisuju dr. Irena Kraševac i dr. Frano Dulibic.

- Vrijednost vojnog kompleksa Sv. Katarina i Monumenti bitna je za sagledavanje cjeline nekad mocne austrougarske vojno-pomorske baze, a time i za identitet grada Pule i Istre. Stoga je nužno primjereno zaštititi istaknute vrijednosti, a citav taj prostor istodobno oživiti novom namjenom.

Upravo cinjenica da su spomenuti lokaliteti dio najveceg vojnog, mornaricko-zrakoplovnog kompleksa na istocnoj obali Jadrana za investitora treba predstavljati prednost, a ne otegotnu okolnost jer nekadašnji vojni objekti sadrže zanimljive price koje su sukladne buducoj turistickoj namjeni. Poznato je da posebnosti odredene lokacije privlace publiku, a ne njihova globalna uniformnost, piše u obrazloženju odluke Društva povjesnicara umjetnosti.

- Isticemo da je novom namjenom potrebno vratiti život na dio prostora nekadašnje mocne austrougarske vojno-pomorske baze, a time ce se na najbolji nacin sprijeciti daljnja devastacija jednog dijela od stotinjak sacuvanih nekadašnjih vojnih objekata.

Pritom podupiremo nastojanja Konzervatorskog odjela u Puli da se pronadu rješenja kojima bi se na odgovarajuci nacin zaštitila i prezentirala spomenuta kulturna dobra zbog njihove izuzetne povijesne, arhitektonske i urbanisticke vrijednosti. Medutim, da bismo doista zaštitili našu baštinu i na adekvatan je nacin prezentirali, sustavu zaštite spomenika mora se omoguciti nezavisno odlucivanje od politickih i investitorskih pritisaka, navodi se u priopcenju.


Podijeli: Facebook Twiter