Povjesnicari su spremni. A politika?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Polako, ali sigurno Forum Tomizza se približava Umagu, gdje ce, kao i obicno, karavana okoncati svoj put. Nakon što je srijedu navecer održano prvo u nizu glazbeno-pjesnickih druženja u koparskoj Zajednici Talijana, u cetvrtak je u Trstu održan prvi okrugli stol primamljiva naslova "Status quo… Vadis".

Manifestaciju u Trstu, u sjedištu tršcanskog udruženja novinara, otvorili Milan Rakovac, povjesnicar Raoul Pupo te predsjednica udruge Gruppo 85 Patrizia Vascotto. Nazocne su pozdravili hrvatski generalni konzul Nevenka Grdovic i predsjednik Zajednice Hrvata u Trstu Damir Murkovic.

Povjesnicar Raoul Pupo, svakako najistaknutije ime suvremene talijanske povijesne misli vezane za Jadran, napomenuo je da su u posljednjih dvadeset godina povjesnicari odradili veliki dio posla, sinteza je pri kraju, tabu-tema više nema, a ozbiljniji povjesnicari niti ne razmišljaju o nekom ponavljanju nacionalne povijesti istrgnute iz konteksta i izgradene poput monolita.

Kada su talijanski i slovenski povjesnicari u pitanju, trenutno se ceka zeleno svjetlo za pocetak projekta pisanja nekoliko zajednickih udžbenika. Povjesnicari su spremni, ali Pupo se pita je li politika, odnosno jesu li države na jednak nacin spremne to prihvatiti i podržati.

- Ponekad mi se cini da su nacionalne države ipak najkorisnije kada ništa ne cine, jer tada najmanje griješe, rekao je ironicno Pupo te je dodao da se nada skorašnjem jacem povezivanju talijanskih i hrvatskih povjesnicara uoci hrvatskog prikljucenja EU-u. Uz njih, referate su predstavili Sarajlija Gradimir Gojer te Tršcani Bojan Mitrovic, Primož Sturman i Zaira Vidali.


Podijeli: Facebook Twiter