Povjerenstvo za Plavi cvijet u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski Titov park u ponedjeljak ujutro se kosio, dodatno se navezlo sipine na puteljke, ocistilo se smece. Bilo je to zadnje šminkanje prije dolaska užeg povjerenstva Hrvatske turisticke zajednice za izbor najuredenijih gradova i mjesta na Jadranu za nagradu Plavi cvijet. A ono je stiglo u Istru nakon obilaska gradova i mjesta u ostalim primorskim županijama.

Nakon šetnje kroz Opatiju clanovi povjerenstva Adriana Savi, Milo Sršen i Stipe Maleš došli su popodne u Rabac, gdje su pogledali i ocijenili rabacke plaže, koje je županijsko povjerenstvo za Plavi cvijet kandidiralo kao pojedinacnu kategoriju.

Potom su se uputili u Pulu da bi vrednovali uredenost i ponudu pulskog turisticko-informativnog centra, jednu obiteljsku okucnicu u Štinjanu te Titov park, dok ce ostatak odraditi u utorak. Trebali bi, prema najavama, obici turisticku ponudu rta Kamenjak, koji je kandidiran kao turisticka zanimljivost, a zatim se zaputiti prema Vrsaru, Porecu i Novigradu.

Vrsar se nadmece s ostalim primorskim gradovima u kategoriji mjesta do tri tisuce stanovnika, Novigrad u kategoriji od tri do deset, a Porec u grupi gradova iznad 10 tisuca stanovnika.

Dok su Vrsaru konkurenti Cavtat, Bol, Primošten, Nin i Veli Lošinj, Novigrad se mora nadmetati s Hvarom, Vodicama, Biogradom na Moru, Rabom i Novaljom, a Porec s Dubrovnikom, Splitom, Šibenikom, Zadrom i Opatijom. Nakon obilaska povjerenstvo ce u svakoj kategoriji izabrati tri ili cetiri najuredenija grada i mjesta koje ce potom šire povjerenstvo obici još jednom pocetkom rujna i dati konacnu ocjenu.

Maleš, Savi i Sršen, koji su obilazak poceli prije desetak dana u Dubrovacko-neretvanskoj županiji, stanje opisuju izvrsnim i vide pomaka u uredenju te dodatnoj ponudi turistickih proizvoda, ali i novih smještajnih kapaciteta.

Maleš je istaknuo da je Jadran pun turista te da svi, bez obzira na uobicajeno kukanje, dobro posluju, od privatnih iznajmljivaca pa sve do ugostitelja, što pokazuju prepuni restorani, kafici, terase i plaže. Rijecju, sezona bi trebala biti, prema ocjeni povjerenstva, više nego uspješna.


Podijeli: Facebook Twiter