Povjerenstvo protiv korumpiranih političara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U četvrtak je zatvoren natječaj za petoro članova profesionalaca novog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Nakon što je u veljači prošle godine HDZ-ova vlast donijela novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa, ovo je treći pokušaj sastavljanja Povjerenstva jer su prethodna dva propala - jedan pretprošlog proljeća a drugi prošle jeseni.

Tadašnja opozicija (a sadašnja nova vlast SDP-HNS-ova koalicija) protivila se donošenju novog zakona i osnutku novog Povjerenstva prije svega zbog vrlo velikih ovlasti koje novi zakon daje profesionalnim članovima Povjerenstva. Jer, članovi novoizabranog Povjerenstva koji će biti birani na mandat od pet godina moći će podnijeti prijedlog za razrješenje imenovanog dužnosnika, moći će ga također pozvati na podnošenje ostavke a imat će i potpuni uvid u imovinsko stanje dužnosnika - znači da će imati informacije o računima u domaćim i stranim bankama koji su inače zaštićeni bankarskim tajnama.

Isto tako, ovaj Zakon o sprječavanju sukoba interesa brani političarima da budu u nadzornim i upravnim odborima tvrtki U medijima je ponajviše bila spominjana plaća budućih članova Povjerenstva.

Uz vrlo velike ovlasti, na mandat od pet godina, imat će neto plaću između 15.000 i 17.000 kuna. Izbor može biti jednom ponovljen a nakon isteka mandata, članove Povjerenstva trebalo bi čekati njihovo ranije radno mjesto.

Kukuriku koalicija htjela je mijenjati taj zakon kad je došla na vlast, uostalom to je i najavljivala još u sumraku hadezeovanja. Ipak, to se nije dogodilo jer Europska komisija nije dopustila da se u procesu monitoringa i pristupanja Hrvatske EU mijenja zakon koji je bio donesen kao jedan od temeljnih zakona u borbi protiv korupcije. 

- Mi želimo sada provesti odredbe važećeg zakona, bez obzira na to što smo ranije tražili. Raspisali smo natječaj za predsjednika i članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. To ćemo provesti u Saboru i pokušati dobiti što širi konsenzus u Saboru za taj izbor, rekao nam je Josip Leko, potpredsjednik Hrvatskog sabora i političar koji je svojedobno i predsjedavao jednom ranijem Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Šime Lučin, predsjednik saborskog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove, kaže da će se idućeg tjedna kompletirati lista prijavljenih pravovaljanih kandidata za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Poslije toga, najkasnije u roku od dva tjedna, članovi Odbora obavit će javno preslušavanje svih kandidata kojem će prisustvovati i novinari. Tako će javnost imati izvjesni uvid u kvalitetu ponuđenih kandidata. Povjerenstvo će svakako raditi u skladu s svojim ovlastima, govori Leko.

- Mi nismo mijenjali stajališta vezana uz taj zakon. Ali, zakon treba provoditi pa ćemo ga provesti, bez obzira na bilo čije osobno mišljenje. Ostajemo i kod političkog stajališta da je potreban široki konsenzus u izboru članova.? Ali on i dalje ističe da je Zakon trebao imati jednu moralno-vodiljsku crtu a ne da bude prisila. Jer, prisilom se neće poboljšati društveni moral. (Piše Zdenko DUKA)

CIJELI TEKST U PRILOGU ZOOM U TISKANOM IZDANJU 


Podijeli: Facebook Twiter