Povjerenstvo ostaje bez clanova, ali radi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije gotovo godinu dana, u veljaci 2011., Sabor je usvojio izmjene Zakona o sprjecavanju sukoba interesa kojima je predvideno da clanove Povjerenstva za odlucivanje o sukobu interesa biraju zastupnici medu osobama koje su se prijavile na javni natjecaj.

Taj je natjecaj dva puta raspisivan, ali parlamentarna vecina u prošlom sazivu nije uspjela u tajnom glasanju izabrati sastav povjerenstva. Jedan od razloga je i bojkot tadašnje opozicije koja je imala velike primjedbe na nacin formiranja povjerenstva, izmedu ostalog tražili su da se clanove bira dvotrecinskom vecinom zastupnika.

Sukladno odredbama spomenutog zakona, postojece povjerenstvo funkcionira sve do izbora novog. Medutim, nakon konstituiranja novog saziva Sabora, povjerenstvo je s 11 clanova spalo na njih svega pet.

Buduci da je mandat završen za šest clanova koji su bili zastupnici, u povjerenstvu su još samo oni iz redova uglednih javnih djelatnika na celu s predsjednikom Matom Kacanom. I njih petero, premda su ostali i bez kvoruma, nastavljaju s radom. Rijec je, dakle, o prilicno apsurdnoj situaciji.

- Takav je zakon. Mi nismo razriješeni pa i dalje obavljamo tehnicke poslove. Upravo se spremamo uputiti poziv državnim dužnosnicima u kojem cemo ih podsjetiti na obvezu da u roku od 30 dana po stupanju na dužnost moraju predati imovinske kartice, objašnjava Kacan.

SDP-ovac Josip Leko jedan je od zastupnika koji su do 22. prosinca bili clanovi povjerenstva i smatra da legitimnost preostalih clanova nije upitna.

- Oni mogu i dalje davati mišljenja i ocjene, samo ne mogu donositi odluke o sukobu interesa državnih dužnosnika, rekao je Leko.

Pred Kukuriku koalicijom sada su dvije mogucnosti: raspisivanje novog javnog natjecaja i izbor povjerenstva prema aktualnom zakonu ili, pak, izmjena tog akta.

- Promijenit cemo zakon i to je jedan od naših prioriteta, naglašava šef SDP-ovog kluba Igor Dragovan.

Kako neslužbeno doznajemo, ova bi tema trebala biti na dnevnom redu današnje Vladine koordinacije za unutarnju politiku. Vjerojatno ce se vratiti staro zakonsko rješenje prema kojem je povjerenstvo vodila parlamentarna oporba.

Kako bilo, sve do izbora novog povjerenstva, petero clanova postojeceg i dalje ce primati mjesecne naknade od 2.200 kuna.


Podijeli: Facebook Twiter