Povjerenstvo: Karamarko je u sukobu interesa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iznošenjem osobnih stavova i prijedloga kojima se zalagao za povlačenje Hrvatske iz arbitražnog postupka s MOL-om dužnosnik Tomislav Karamarko bio je u sukobu interesa.

Zbog osobnih i poslovnih odnosa koji povezuju dužnosnika s Jozom Petrovićem, Tomislav Karamarko nalazi se u situaciji mogućeg sukoba interesa, zbog kojeg ne može sudjelovati u donošenju odluka vezanih uz arbiitražne potupke s MOL-om, kao niti ostalih odluka vezanih uz INA-u.

Propustom deklariranja poslovnih odnosa koja njegova supruga ima s Jozom Petrovićem, osobito u situaciji kad je o tome pitan od strane novinara, Karamarko nije postupao vjerodostojno.

Ovo su zaključci Povjerenstva za sukob interesa. Tomislav Karamarko, podvlačimo, bio je u sukobu interesa.

U tijeku rasprave, prije donošenja odluke, predsjednica Povjerenstva  Dalija Orešković ustvrdila je da je Tomislav Karamarko koristio politički utjecaj po pitanju raskidanja arbitraže u slučaju INA - MOL, tako da "onaj potencijalni ili mogući sukob interesa u ovom osobnom iznošenju stavova i javnom zalaganju govori o tome da se dužnosnik našao u situaciji da je realiziran sukob interesa".

- Dužnosnik je propustio postupiti vjerodostojno. Privatni interes dužnosnika ogleda se u osobnoj i poslovnoj povezanosti s Petrovićem, navelo je Povjerenstvo, uz opasku da je neosporan interes Hrvatske da pobije ugovore kakav je onaj sa MOL-om, a koji je predmet arbitražnog postupka.

Davorin Ivanjek, član Povjerenstva koji je prezentirao očitovanja svih involviranih u ovaj slučaj, rekao je pak da se Tomislav Karamarko nalazio u situaciji mogućeg sukoba interesa, ali da sukob interesa još nije sam po sebi realiziran.

Povjerenstvo je javno pročitalo očitovanja svih strana. Tomislav Karamarko Povjerenstvu se očitovao da je na sjednici Vlade iskazao javnu potporu činjenici da se nastave arbitražni postupci. U očitovanju tvrdi da sukoba interesa nije bilo.

- Tvrtka moje supruge nije obavljala posao niti s INA-om, niti s MOL-om, niti s Peritus savjetovanjem vezano za arbitražne poslove. Zato otklanjam da sam trebao deklarirati da je tvrtka moje supruga u poslovnom odnosu s Peritusom. Tvrtka moje supruge prekinula je poslovni odnos sa Peritus savjetovanjem prije nego sam postao član Vlade. Na pitanje jesam li na tijelima HDZ-a raspravljao o o arbitražnim postupcima, očitujem se da HDZ nikada nije održao službenu sjednicu na kojoj se raspravljalo o INA-i ili o arbitražnim postupcima. Dakle, nije postojala potreba deklariranja poslovnog odnosa Drimie sa Peritusom niti na tijelima HDZ-a, očitovao se Povjerenstvu Karamarko.

Također, predsjednik HDZ-a očitovao se i na anonimu prijavu prema kojoj je, ponavljamo, na sjednici Vijeća za suradnju MOST-a i Domoljubne koalicije od 5. svibnja ove godine  nagovarao članove Vlade da se odustane od arbitraže s MOL-om, te da je samu opstojnost Vlade uvjetovao odlukom o arbitraži.

- To je neformalno tijelo bez izvršnih funkcija i formalnih ovlasti. Na sastanku od petog svibnja razgovaralo se o funkcioniranju pojedinih dijelova izvršne vlasti. Na tom sastanku isključivo se promišljala politička dimenzija međunarodnih arbitraža u kojima Hrvatska sudjeluje. Nikakvih pritisaka nije bilo. Moji stavovi koje sam iznosio u javnosti nisu implementirani niti u jednu službenu odluku, odgovorio je Povjerenstvu Karamarko.

O ovom sastanku očitovao se i Božo Petrov iz MOST-a, koji je poručio da je na njemu bio samo prvih pet do deset minuta. Sa HDZ-ove strane na sastanku su bili Karamarko, Milijan Brkić i Josipa Rimac. Dok je Petrov bio na sastanku nije se razgovaralo o INA-i. U dopunskom očitovanju Petrov je naveo da je kasnije razgovarao sa sudionicima. Tema sastanka bila je i slučaj INA - MOL, gdje je Karamarko tvrdio da je najbolje da se Hrvatska oko arbitraže dogovori s Mađarskom. Identičan stav, kaže Petrov, Karamarko je iznio i u privatnim razgovorima, ali to šef MOST-a nije doživio kao ultimatum.

Ivica Relković iz MOST-a očitovao se da je Karamarko na sastanku tvrdio da nastavak arbitraže nije dobro rješenje, jer bi financijske posljedice u slučaju negativnog ishoda bile loše za Hrvatsku. Karamarko je, tvrdi Relković, nekoliko puta spominjao INA-u i tvrdio da bi trebalo tražiti drugo rješenje. Još jedan sudionik sastanka iz  redova MOST-a naveo je da se Karamarko zalagao za odustajanje od arbitraže.

Povjerenstvo je tražilo i očitovanje na objavu na Karamarkovu objavu na facebooku u kojoj se zalaže za povlačenje Hrvatske iz arbitraže.

- Radi se o mom osobnom mišljenju koje sam i više puta prije toga javno iznosio. To nije politika HDZ-a ili Vlade. Razmišljao sam o postizanju najboljih rješenja za Hrvatsku. Imao sam u vidu financijske posljedice koje bi Hrvatska imala u slučaju gubitka spora. Zalagao sam se za pronalaženje zajedničkog rješenja, u najboljem interesu za Republiku Hrvatsku. Podršku postupcima arbitraže iskazivat ću i ubuduće. Nisam svoj stav nametao trećim osobama, stoji u Karamarkovom očitovanju. U svom očitovanju Karamarko je naglasio činjenicu da je na sjednici Vlade glasao za produljenje ugovora odvjetničkom timu koji zastupa Hrvatsku. Karamarko tvrdi da nije zastupao jednostrani izlazak iz arbitražnog spora, nego je, očituje se, promišljao političku dimenziju međunarodnih arbitraža.

U očitovanju Vlade, koje je potpisao premijer Tihomir Orešković, stoji da je Vlada dva puta na dnevnom redu imala točke koje se odnose na INA-u. Oba puta u pitanju je bila suglasnost ministru gospodarstva na ugovore o zastupanju.

- Ta točak dva je puta bila na dnevnom redu užeg kabineta Vlade. Prvi put je odlučivanje o njoj odgođeno, a Tomislav Karamarko tad na sjednici nije bio prisutan. Na sjednici koncem travnja prisustvovao je sjednici na kojoj se odlučivalo o suglasnosti.  Nismo razgovarali o drugim pitanjima vezanim za postupke arbitraže. Tomislav Karamarko nije deklarirao okolnost poslovnog odnosa njegove supruge sa tvrtkom Joze Petrovića, stoji uočitovanju Vlade.

Povjerenstvu se očitovala i Ana Karamarko, na okolnosti poslovnog odnosa njezinih poduzeća sa Peritus savjetovanjem Joze Petrovića. Naglasila je najprije da se

obavezala čuvati polovne informacije odnosa s Peritusom te je Povjerenstvo zatražila da se podaci o poslovanju koje je dostavila proglase tajnom. Karamarko Ana navela je da je poslovno s Petrovićem surađivala i prije osnivanja društva Drimia, dok je radila u EPH. Poslovna suradnja Drimie i Peritus savjetovanja započela je 1. veljače 2012. godine, a trajala je do 30. prosinca 2015. godine. (P. N.)


Podijeli: Facebook Twiter