Povijest turizma u socijalizmu

Hrvoje Klasić, Igor Duda, Karin Taylor i Damir Agičić (foto T. DRAŠKIĆ SAVIĆ)
Hrvoje Klasić, Igor Duda, Karin Taylor i Damir Agičić (foto T. DRAŠKIĆ SAVIĆ)

"Poglavlja u ovom zborniku nisu samo priče o turizmu i dokolici. Ja ću, primjerice, svojim studentima posebno ukazivati na poglavlje o učincima Zimske olimpijade u Sarajevu 1984. na turizam, i to zbog toga što ono pokazuje sva lica i naličja funkcioniranja te vrlo složene jugoslavenske federacije, sa svim antagonizmima koji su nakon Titove smrti izbile u prvi plan", kazao je povjesničar Hrvoje Klasić, predstavljajući na pulskom Sajmu knjige u Istri zbornik "Sunčana strana Jugoslavije; povijest turizma u socijalizmu".

Ova je knjiga, kako je kazao njegov kolega Damir Agičić, u engleskom izvorniku objavljena prije tri godine na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti, a nastala je kao kruna istraživanja turizma i dokolice u Jugoslaviji od 50-ih do 80-ih godina koje je provedeno na sveučilištu u Grazu od 2005. do 2008. Ovo hrvatsko izdanje prvi je prijevod zbornika na neki od jezika država nastalih raspadom Jugoslavije i općenito prvi prijevod engleskog izvornika.

Novinarka i povjesničarka Karin Taylor, inicijatorica projekta, kourednica zbornika te autorica dvaju poglavlja o gradnji ondašnjih vikendica te kućnoj radinosti u Biogradu na Moru, kazala je da je turizam tih godina, osim što je donosio ekonomski dobitak, mijenjao i socijalne vrijednosti. Tako je intervjuirala jednu ženu koja je u Crnoj Gori kao djevojka prva došla na plažu u bikiniju te izazvala šok i verbalne napade domicilnih ljudi.

Knjigu je u predgovoru silno nahvalio rodonačelnik povijesti dokolice, Britanac John K. Walton. Većinu od 15-ak radova napisali su inozemni povjesničari, a sadržaj je ukratko predstavio pulski povjesničar Igor Duda, koji je i sam autor poglavlja o radničkim odmaralištima te širenju vikend kulture.

U zborniku, među ostalim, Nevena Škrbić Alempijević i Petra Kelemen pišu o Kumrovcu kao turističko-političkom odredištu, Maja Mikula o prekograničnom šopingu od 60-ih do 80-ih, a Dragan Popović o omladinskim radnim akcijama kao ideolškom, udarničkom turizmu. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter