Povijest školstva, Buzet na starim razglednicama…


Svake godine Međunarodni dan muzeja obilježava se 18. svibnja aktivnostima u sklopu određene teme koju predlaže ICOM (Međunarodni savjet za muzeje), a ove je godine u središtu tema "Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima". Bogat program uz svoj dan priredili su i pulski muzeji.

U 12 sati u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre otvara se izložba "/Re/konstrukcije identiteta - Muzeji i sporne po vijesti - govoriti o neizrecivom u muzejima", kojom se predstavljaju donirane umjetnine u razdoblju od 2015- do 2017. Bit će predstavljeni radovi Đanina Božića, Fulvia Juričića, Slavice Marin, Olega Morovića, Alojza Orela (donacija Alekseja Orela, vlasnika ostavštine), SofijaSilvie, Marka Vojnića…. Uz radionice i stručna vodstva namijenjenim široj javnosti, za vrijeme trajanja izložbe održat će se i popratni programi među kojima se ističe serije performansa istarske umjetnice Slavice Marin.

U Galeriji C8 danas u 13 sati predstavit će se pedagoška multimedijalna i interaktivna izložba "Povijest školstva u Istri", u organizaciji Instituta Mediterran. Autor izložbe, profesor povijesti, hrvatskog jezika i književnosti u Gimnaziji Pula Filip Zoričić, prikazom tri učionice, postavljene kao u doba Austrije, Italije i Jugoslavije, izlošcima školskog pribora, dokumenata, bilježnica, namještaja i opreme, pokušao je obuhvatiti povijest školstva od vremena Austrije do današnjeg vremena. Izložba je realizirana u suradnji s Arheološkim muzejom Istre, Etnografskim muzejom Istre, Povijesnim i pomorskim muzejom Istre, Sveučilišnom knjižnicom i Filozofskim fakultetom u Puli, pulskom Gimnazijom, Ekonomskom školom, Osnovnom školom Centar iz Pule, Školom za odgoj i obrazovanje te Osnovnom školom Petra Studenca iz Kanfanara.

U Povijesnom i pomorskom muzeju Istre danas se u 18 sati otvara izložba "Buzet na starim razglednicama". Ova izložba razglednica Buzeta i okolice iz fundusa Zbirke starih razglednica Povijesnog i pomorskog muzeja Istre te Zbirke razglednica Zavičajnog muzeja Buzet premijerno je prikazana prošlog rujna u Buzetu. Izložba predstavlja zanimljiva muzejska građa nastala u vrijeme zlatnog doba razglednica (1897. – 1918.), koje odlikuje raznovrsnost motiva i vrhunska kvaliteta tiska te razglednice i fotorazglednice nastale u vrijeme talijanske vlasti u Istri i u razdoblju nakon Drugoga svjetskog rata do 1950. godine. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter