Povijest se još uvijek relativizira

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Iako u otežanim uvjetima rada, realizirali smo sve što smo planirali, zadovoljno je na skupštini održanoj u Svetom Duhu zakljucio Edo Jerman, predsjednik Udruge antifašista koja djeluje na buzetskom, laniškom i dijelu oprtaljske opcine i okuplja 1.016 clanova.

U skladu s mogucnostima antifašisti su skrbili o socijalno zdravstvenoj zaštiti clanova, a posebno o socijalno ugroženim i nemocnim borcima NOR-a, vodili racuna o promicanju i zaštiti antifašisticke povijesne baštine, ali i okupljanju mladih u cilju da im se prezentira istina o partizanima i antifašistima.

Na to da se antifašisticka povijest još uvijek relativizira u hrvatskom društvu, uz neke tihe pomake, ukazuje cinjenica da nije pomogla ni Deklaracija o antifašizmu koja je u Saboru usvojena još u travnju 2005. godine, upozorio je tajnik Udruge Rikard Percic.

Najavio je da ce udruga i dalje posvecivati veliku pažnju promicanju i zaštiti antifašisticke povijesne baštine, kako bi se ocuvala i zaštitila objektivna povijesna istina, suprotstavljajuci se time ekstremnoj neofašistickoj i nacionalistickoj desnici koja ciljano i sustavno radi na povijesnom revizionizmu.

Tomislav Ravnic je i ovom prilikom upozorio da je tršcanska Lega Nazionale narucila u Hollywoodu snimanje filma o fojbama. Film ce govoriti o, kako se najavljuje, tragedijama nevinih više desetaka tisuca Talijana koji su poslije Drugog svjetskog rata napustili Istru, Rijeku i Dalmaciju.

"To necemo dozvoliti, ovoga puta moramo im "skuhati paštašutu" i argumentirano se usprotiviti ovom iskrivljavanju povijesti", rekao je Ravnic. Najavio je da ce se obratiti ne samo americkom filmskom koncernu Listen Production koji ce snimati igrani film o fojbama, u režiji tršcanske desnice, vec i citavoj javnosti i upozoriti da je necivilizacijski i nedopustivo vršiti reviziju povijesti i glorificirati ratne zlocince.


Podijeli: Facebook Twiter