Povijest Pule u jedinstvenom 3D mapping projektu

Dosadašnji 3D mapping prikazivao se na zgradi katastra (D. ŠTIFANIĆ)
Dosadašnji 3D mapping prikazivao se na zgradi katastra (D. ŠTIFANIĆ)

Pula će već iduće godine dobiti još jednu zanimljivu vizualnu atrakciju, i to na Forumu. Riječ je o projektu 360º 3D mapping kojim će se u večernjim satima na Forumu na svim pročeljima zgradama projicirati 10-minutni animirani povijesni film o najvažnijim povijesnim događajima tijekom razvoja grada Pule u krugu od 360º u 3D tehnici. Do tada treba, kako nam objašnjavaju u Gradu obnoviti pročelje zgrade na adresi Forum 8/Sergijevaca 2, odnosno zgradu gdje se nalazi kavana Forum. Kako za je tehničku realizaciju potrebno zadovoljiti minimalne uvjete, pročelja zgrada na Forumu moraju biti renovirana za što bolji prikaz mappiranja.

Projektori na četiri strane Foruma

Taj je projekt ujedno od Ministarstva turizma temeljem Programa Fonda za razvoj turizma u 2014. godini krajem prošle godine osigurao iznos od 1,5 milijuna kuna, a Grad će još dodati 20 posto na taj iznos. Kako nam objašnjavaju u Gradu Puli, trenutno se radi izvedbeni projekt za obnovu čitavog pročelja ove zgrade sa svih strana što obuhvaća obnovu fasade i stolarije. Potom se ide u javnu nabavu. Rokove za početak i dovršetak radova još ne znaju jer sve ovisi o završetku izrade izvedbenog projekta te javnoj nabavi, ali tokom 2015. ta bi izrada trebala zasjati u novom sjaju.

Ujedno, formirat će se operativni tim i detaljan budžet te će se pripremiti prijave na natječaje za sredstva iz EU fondova. Nakon toga stvoreni su preduvjeti za nastavak projekta, a to se odnosi na tehničku opremu te izradu filma koji će se projicirati na Forumu. Osim ugradnje projekcijskih otvora u krovištima zgrada bit će potrebno postaviti video projekcijski sustav kao i 24-kanalno ozvučenje na nekoliko unaprijed određenih lokacija.

Ideja je da se na četiri strane, odnosno zgrade na Forumu i to zgrade Komunalne palače, zgrade katastra, zgrade Upravnog odjela za kulturu te zgrade Upravni odjela za komunalni sustav i imovinu, postave projektori koji pokrivaju četiri fasade i "zatvaraju krug" od 360°.

- Cilj projekta je kreirati nove i osnažiti postojeće kulturno-turističke atrakcije grada temeljene na audio-vizualnoj umjetnosti i novim, modernim tehnologijama. 360º 3D mapping je jedinstvena kulturno-turistička atrakcija koja pruža jedinstven događaj za gledatelje kroz povijesne elemente u audio-vizualnom doživljaju, relativno novom formatu projiciranja i nakon Svjetlećih divova, još jednom spoju povijesnog i modernog. Ova atrakcija predstavlja dosad neviđen način prikaza povijesti jednog grada i jedina je takva u svijetu, objašnjava nam Leonard  Poropat iz Odsjeka za informiranje Grada.

Navodi da će na realizaciji filma surađivati pulski povjesničari, umjetnici, udruge i nadležne institucije, a planirano je da se filmom obuhvati povijesni razvoj Pule sve do današnjih dana. (Barbara BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter