Povijest na papiru i metalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Puli su se na 24. susretu okupili filatelisti, kartofili, numizmaticari i ostali ljubitelji kolekcionarskih komadica povijesti. U današnje doba sve što je potrebno da bi netko znao gdje ste je jedan klik da pošaljete e-mail ili SMS. U prijašnje vrijeme slala su se pisma i razglednice, sjedilo se za stolom uz upaljenu lampu ili svijecu i s posebnom pažnjom ispisivali reci dragoj osobi. Mnogi su tako prekjucer sjedili za stolom, pomno pregledavali albume poštanskih markica, starih novcica i razglednica zadovoljavajuci svoj strpljivi kolekcionarski duh, zapisujuci podatke o citavim, ali i poništenim markicama.

Na ovom su se susretu pored raznolikih kovanih i papirnatih valuta, starih razglednica svih krajeva Hrvatske i poštanskih maraka iz cijeloga svijeta, mogle pronaci i znacke te telefonske kartice. Osim što se moglo uživati u povijesnim komadicima, na susretu se kupovalo i prodavalo, razmjenjivalo te dogovaralo daljnje susrete i razmjene. Mogla se povuci i paralela izmedu raznih sadržaja koji se nalaze na poštanskim markicama koje su posvecene odredenim postignucima, dogadajima ili trenutnom politickom stanju. Izbor je bio zaista velik: od raznih sportskih olimpijada, narodnih heroja, životinja, aviona, bivših državnika pa do markica posvecenih djeci.

Ovogodišnji susret, iako slabije posjecen nego inace, bio je lijepi podsjetnik na prošla vremena, vrijednosti koje su se tada poštovale i dogadaje koji su s razlogom uvelike obilježili ove hobije.


Podijeli: Facebook Twiter