Povijest izvire uz zgradu knjižnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Crkva sv. Lucije u Puli bila je jedna od tema predavanja koje je Arheološki muzej Istre organizirao u suradnji s Gradskom knjižnicom i citaonicom u povodu Medunarodnog dana muzeja. Radi se o crkvi koja se nalazila se na mjestu arheoloških iskopina uz Gradsku knjižnicu i citaonicu, a prvi je spominje Pietro Kandler.

"Iskopavanjem su otkriveni temelji crkve ojacani lezenama preko kojih se ocrtava njezin jednostavni pravokutni oblik bez rašclanjene unutrašnjosti. Dijelovi crkvenog namještaja, pronadeni oko crkve i kao spoliji gradevina kasnijih razdoblja, datirani su u vrijeme šestog stoljeca. Najzanimljiviji su dijelovi dvaju pluteja tzv. visokog tipa oltarne pregrade (pergole) s motivima križa i kristograma", rekla je Vendi Jukic.

Tijekom 2005. zaštitnim arheološkim istraživanjem na podrucju gradske cetvrti sv. Teodora u Puli, takoder pored današnje Gradske knjižnice i citaonice, pronadeni su ostaci ženskog benediktinskog samostana i crkve sv. Teodora.

"Unutar crkve ostale su ocuvane grobne kripte s vecim brojem ukopa i popratnim sitnim inventarom iz kojeg se izdvajaju male svetacke medaljice. One pripadaju skupini tzv. devocionalija, a služile su za iskazivanje pobožnosti u svakodnevnome životu. Medaljice, koje datiraju ukope u 17. i 18. stoljece, tipološki su i sadržajno bliske istovrsnom materijalu susjednih zapadnoeuropskih sredina istoga razdoblja", istaknula je Ondina Krnjak.

Ivana Janko izlagala je o srednjovjekovnom lokalitetu na trasi plinovoda Vodnjan - Umag, na kojoj je Arheološki muzej Istre u tri navrata, tijekom 2009. i 2010., obavljao arheološka istraživanja izmedu Vodnjana i Gajane, u blizini crkve Majke Božje od Zdravlja.


Podijeli: Facebook Twiter