Povijest Borova u pulskom izlogu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U izlogu ducana tvrtke Borovo u Ciscuttijevoj ulici do kraja mjeseca mogu se pogledati modeli cipela koje je ova tvornica proizvela od 1931. godine naovamo. Poslovotkinja trgovine Jasna Mikulic veli da je ova izložba vec obišla prodavaonice Borova u Zagrebu, u Slavoniji i Dalmaciji, i svugdje je izazvala veliki interes gradana. I u Puli je, kaže ona, nekoliko gospoda vec došlo pitati mogu li se izložene cipele i kupiti.

Modeli cipela od prije 80 godina uzeti su iz takozvane "sale uzoraka", a medu njima su posebno zanimljive pletene cipele, koje su se rucno izradivale, ili pak one s drvenim potplatima.

Godine 1931. ceška tvrtka Bata pocela je s izgradnjom prvih tvornickih objekata i postrojenja na prilazima Vukovaru. Od tada pa sve do Drugog svjetskog rata tvornica bilježi stalan rast i razvoj. Paralelno s rastom proizvodnje rastao je i broj prodavaonica u ondašnjoj državi.

Poslije završetka rata, tocnije 1947., poduzece mijenja ime u Borovo - Jugoslavenski kombinat gume i obuce, i pod tim imenom nastavlja poslovati do 1991. godine, odnosno do raspada bivše Jugoslavije te osamostaljenja Hrvatske. Do kraja 80-ih godina prošlog stoljeca Borovo je zapošljavalo cak 23 tisuce radnika i godišnje proizvodilo 23 milijuna pari obuce, više od 580.000 autoguma te oko 12.500 tona gumeno-tehnicke robe.

Ratne godine 1991. Borovo je jednim dijelom razoreno, pa su rad organizirali "u progonstvu". Od 1992. do 1997. godine Uprava djeluje iz Zagreba, a proizvodnja se odvija u pogonu u Donjem Miholjcu. Poslovna aktivnost na maticnoj lokaciji u Vukovaru ponovno je pokrenuta pocetkom 1998. godine, paralelno s procesom mirne reintegracije grada. Nakon ulaska u posjed svoje imovine ponovno se organiziraju i pocinju s proizvodnjom obuce i gumeno-tehnicke robe pa danas vec godišnje prodaju oko 1,5 milijuna pari obuce. (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter